Vítr slábne, zato hřeje, až praští. Padly další rekordy

Praha – V zimě občas mrzne, až praští. Letos o Vánocích ale spíše hřeje, až praští – podobně jako v předchozích dnech padaly teplotní rekordy. Přesto bylo podstatně klidněji, ustal totiž prudký vítr. Zatímco dopoledne ještě místy vál rychlostí i přes deset metrů za sekundu a klátil stromy, v podvečer vál nanejvýš čerstvý vítr. Výstraha meteorologů, kteří varovali před silným, nebo dokonce velmi silným větrem, vypršela ve čtyři odpoledne a žádná nová ji nevystřídala.

Dopoledne ještě doznívalo větrné počasí, které se začátkem Vánoc postihlo především Moravu, Slezsko a východní Čechy, nejvíce potom Jeseníky a Beskydy. Ve Zlínském a Olomouckém kraji vyjížděli hasiči v úterý a středu k desítkám spadlých stromů i střech, dnes už spíše k ojedinělým případům. 

V Kojetíně kolem poledne vítr utrhl z dvoupodlažního domu kus střechy velký asi deset krát deset metrů. Městská policie kvůli tomu odklidila všechna zaparkovaná vozidla v ulici, protože hrozilo nebezpečí zřícení střechy. V obci Bělá pod Pradědem-Domašov se zase na hotelu utrhla střecha o rozměru asi tři krát deset metrů. Střecha však nikoho neohrožovala, v hotelu nebyli žádní hosté.

Odpoledne se vítr utišil, ačkoli podle meteorologů se mohou na horách na severu Moravy ještě vyskytnout prudší nárazy. V pátek bude vítr už jen mírný, pouze na horách opět hrozí silnější nárazy.

Přestože se vítr zklidnil, je stále velké teplo. V Moravskoslezském kraji padly i třicetileté rekordy – v Ostravě-Porubě bylo 13 stupňů Celsia (dosavadní svatoštěpánský rekord z roku 1968 byl 11,2 stupně), v Opavě 11,3 stupně (dosud 11 stupňů v roce 1983), v Mošnově 12,9 stupně (dosud 10,8) a v Bohumíně také 12,9 stupně (dosud 11,6 stupně).

Svitavsko - Vítr neubírá na síle
Zdroj: Facebook/Počasí ČT/Dana Jasanová

Podle Petra Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu není letošní vánoční počasí zcela výjimečné. Nastal efekt tzv. föhmu – nad severní Itálií se vytvořila tlaková níže, ze které proudí přes Alpy vzduch k severu. Na italské straně hor vzduch vystupuje do výšky, padají z něj srážky, tím se zbavuje vlhkosti. Na severní straně sestupuje vzduch již sušší, oblačnost se rozpouští a vzduch se otepluje, popsal Dvořák. „V České republice je to jeden z více důvodů, proč jsou tu tak vysoké teploty,“ uvedl Petr Dvořák.

Sněhu ubývá, areály nejsou v plném provozu

Velmi teplé počasí vůbec nesvědčí lyžařům ani provozovatelům sjezdovek. Nesněží a na sjezdových tratích leží nanejvýš technický sníh, které navíc ubývá. Některá menší lyžařská střediska se obávají, že budou muset zavřít. „Počasí nám nepřeje, protože přes noc máme i devět stupňů. Sněhu ubývá a je těžké odhadnout, jak dlouho to ještě udržíme. Na některá místa už sníh musíme přidávat ručně,“ řekl provozní beskydského areálu v Mostech u Jablunkova Jaroslav Bojko. Provozovatelé sjezdovek mají kvůli špatnému počasí zatím nízké tržby. To, co vydělají mezi Vánoci a Novým rokem, je přitom pro řadu z nich klíčové. „Vánoční prázdniny jsou samozřejmě alfou a omegou, tohle už se dohnat nedá,“ podotkl provozovatel areálu Ski Mezivodí Zbyněk Žák.

V plném provozu nejsou ani největší krkonošské areály, kde ale sezonu zachraňují turisté z Polska. „Na jejich straně hor totiž sníh vůbec není,“ upozornil náčelník lanovky z harrachovského areálu Milan Goč.

Níže položené sjezdovky jsou potom většinou zavřené. Výjimkou je Hlinsko na Českomoravské vrchovině, kde bude i o víkendu připravena jedna sjezdovka a dva vleky.