Vánoční lupič neváhal střílet, zbavil se tak pronásledovatele

Praha – Lupiče, který postřelil muže, jenž ho vyrušil, když se ve středu vloupal do domu na okraji Prahy, hledá policie. Zasažený muž skončil v nemocnici s poraněnou nohou. Podle lékařů není jeho život ohrožen.

Z rodinného domu v pražských Horních Počernicích lupič zřejmě nic neukradl. Krátce poté, co vnikl dovnitř oknem v přízemí, ho překvapil příchod majitelů. Proto se dal na útěk, pronásledoval ho však soused, jehož majitelé domu zburcovali. „Soused lapku pronásledoval cirka 800 metrů, když do tmy zazněly dva výstřely. Pachatel se totiž z ničeho nic otočil a proti pronásledovateli použil zbraň ve snaze ho zastavit. Vypálené střely zasáhly osmadvacetiletého souseda do horní části pravé dolní končetiny,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan. Lupič tak uprchl a postřelený muž skončil v nemocnici.

Lupiče-střelce teď hledá policie. Hledaný muž je vysoký asi 175 až 180 centimetrů, je zřejmě mladšího věku. „Byl zjevně v dobré fyzické kondici, neboť překážky v podobě plotů, či branek zvládal dle svědků překonat s určitou lehkostí,“ upozornil mluvčí Hulan. Při neúspěšném počernickém vloupání měl na sobě černou bundu, na hlavě černou kšiltovku a na zádech černý batoh. Lidé mohou jakékoliv informace o hledaném muži sdělit na linku 158. Tomáš Hulan ovšem zdůraznil, že kdyby někdo střelce rozpoznal, neměl by se pokoušet zadržet ho. „Pachatel už totiž dokázal, jak dalece dokáže být nebezpečný a že se nebrání použít zbraň,“ podotkl.

Policisté také vyzvali majitelé domů, aby své nemovitosti řádně zabezpečili. Lidé by především měli zavírat okna a balkonové dveře. V opačném případě zloději neváhají vloupat se do domu otevřeným otvorem, i když jsou majitelé doma.