Vánoční tradice hravě: Plzeňané si staví svůj betlém

Plzeň - Sestav si svůj betlém je název Vánoční hry, která letos úplně poprvé probíhá v plzeňských kostelech. Nejen děti, ale i dospělí si mohou pomocí nasbíraných obrázků v deseti kostelech v Plzni a okolí sestavit svůj vlastní betlém. Akce potrvá do 30. prosince.

Nasbírat chybějící obrázky postaviček ale není tak jednoduché. Aby se lidem povedlo doplnit celý betlém, musí obejít minimálně čtyři kostely. Instrukce pak najdou přímo na podkladu pro doplnění. „Je to vlastně motivace, aby navštívili pokud možno všechny. Zároveň má to i druhý účel, že to dává informaci, kam ještě by mohl zajít,“ vysvětlil plzeňský biskup František Radkovský.

Ne všechny kostely jsou ale otevřené každý den. A v některých je zase omezená doba, kdy si lidé mohou obrázky vyzvednout. Například v kostele u svatého Jiří si obrázky sběratelé mohou vyzvednout už jen ve dvou dnech, a to dnes a pak devětadvacátého prosince.

Inspirací pro vytvoření nové vánoční hry byla hra jarní, nazvaná Noc kostelů. To pro změnu lidé musí obejít větší množství míst, aby nasbíraly do svého poutnického pasu určitý počet razítek.

Sestav si svůj betlém (zdroj: ČT24)