U Knyku někdo navrtal potrubí, ropné látky se dostaly do přírody

Havlíčkův Brod - U Knyku na Havlíčkobrodsku pokračuje odstraňování nafty, která se dostala do přírody z poškozeného potrubí. Vytékající naftou byl zasažen potok, rybníky a až hektar dalších pozemků. Potrubí, které vede ke skladům s pohonnými hmotami společnosti Čepro, totiž někdo navrtal. Případ šetří policie, pachateli hrozí až pět let vězení.

Na havárii produktovodu upozornili chlapci, kteří se v neděli odpoledne procházeli podél Cihlářského potoka. Jelikož byl v okolí cítit silný zápach nafty, zavolali na tísňovou linku hasičů. Na místo se sjeli hasiči se speciální dekontaminační technikou a také pracovníci Čepra a inspektoři životního prostředí.

Potrubí mohlo být poškozeno několik dnů, ale i delší dobu. Podle mluvčí Čepra došlo k narušení potrubí těsně před Štědrým dnem. Neznámý pachatel nejprve musel odkopat zeminu. „Poté navrtal potrubí a opatřil ho hadicí s ventilem tak, aby bylo možné neoprávněně odčerpávat naftu. Výkop potom uvedl do původního stavu,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková. Namontované zařízení ale netěsnilo.

Unikající nafta nejprve poškodila hektar lesa a luk, pak natekla do Cihlářského potoka. Aby se zabránilo průtoku kontaminované vody do kaskády rybníků nad Havlíčkovým Brodem, museli hasiči na potok umístit 8 norných stěn. Dělníci také vybagrovali záchytné jímky. Samotné potrubí se podařilo opravit po 24 hodinách práce, likvidace ekologické havárie ale potrvá v řádu měsíců.

Kaskáda rybníků i většina znečištěných pozemků patří městu Havlíčkův Brod.„Je to asi největší ropná havárie, kterou jsme tu měli,“ říká tajemník radnice Václav Stejskal. Kolik nafty zloději ukradli a kolik pohonných hmot vyteklo do přírody, zatím není jasné. Čepro škodu předběžně vyčíslilo na 15 milionů korun. Kriminalisté zatím případ vyšetřují kvůli poškození cizí věci a ohrožení životního prostředí. Trestní sazba bude závislá i na konečné výši škody.

Na Havlíčkobrodsku nejde o ojedinělý případ. Zloději se v roce 2000 navrtali do naftovodu u Radostína, tedy jen o 2 km dál než nyní. Tehdy je policisté chytili přímo při činu. Sama společnost Čepro přiznává, že se lidé pokouší krást ropné látky z potrubí několikrát do roka.