Českokrumlovští uspěli, protipovodňové bariéry nebudou

Český Krumlov – Zastupitelé Českého Krumlova na žádost místních zastavili stavbu mobilních protipovodňových bariér v historickém centru města. Proti záměru se zvedla vlna odporu; dvě petice podepsaly stovky lidí. Povodí Vltavy ale namítá, že bez mobilních bariér nebude systém protipovodňové ochrany plně funkční a město tak nebude před velkou vodou dostatečně chráněno.

Povodí Vltavy jako reakci na ničivé záplavy z roku 2002 vybudovalo protipovodňové stavby ve třech etapách. Díky tomu způsobily letošní povodně škody „jen“ za dvacet milionů korun. Proti závěrečné fázi – vybudování mobilních bariér v centru – se postavili majitelé tamních nemovitostí. Obávali se totiž, že by narušily statiku domů. Na některých domech se totiž objevily trhliny. Místní tvrdili, že za to může pokles vody po vybagrování koryta v první fázi protipovodňových opatření. Podle projektanta byly ale na vině letošní silné mrazy.

Povodí Vltavy ale varuje. Pokud se nepostaví všechna opatření, stamilionové investice budou zbytečné. „V případě, že se nezrealizují všechny etapy navržených protipovodňových opatření, nebude možné ochránit Český Krumlov při případném průchodu velkých vod,“ uvedla už dříve mluvčí povodí Michaela Pohůnková. V roce 2002 povodně ve městě způsobily škody přes 100 milionů korun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)