Lidé na Příbramsku přišli o přímý autobus do Plzně

Praha - Lidé ze Sedlčan a dalších měst na Příbramsku a Rokycansku přišli o přímé autobusové spojení s Plzní. Nový jízdní řád platný od poloviny prosince tak místním komplikuje každodenní cestování do zaměstnání a dětem do školy. Dopravce zrušení těchto spojů zdůvodňuje tím, že na ně Středočeský a Plzeňský kraj přestaly přispívat. Oba kraje ale vidí příčinu někde jinde.

Přímý spoj ze Sedlčan do Plzně jezdí nově jen jednou denně. V ostatních případech musí lidé dvakrát přestupovat nebo jet přes Prahu. To se jim ale cesta protáhne minimálně o hodinu. Cestujícím nepomohla ani narychlo sepsaná petice proti rušení spojů.

Dopravce zrušil spoje po dohodě se Středočeským krajem, který v poslední době linku dotoval sám. „My jsme dotovali ztrátu, která vznikla společnosti, ale Plzeňský kraj to nedělal,“ uvedl náměstek hejtmana Středočeského kraje pro dopravu Miloš Petera (ČSSD).

Podle mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Jany Filípkové došlo k ukončení provozu na této autobusové lince „z popudu dopravce, kterému skončila licence, a on nepožádal o její obnovení“.

Sám dopravce to ale odmítá a na jeho stranu se postavily jak obce ležící na trase zrušené linky, tak i Středočeský kraj. Středočeský kraj je ochotný se k částečné dotaci této trasy vrátit, pokud ale Plzeňský kraj udělá totéž. „Je to na Plzeňském kraji,“ dodal Petera.

Situaci budou kraje s dopravcem řešit hned začátkem ledna. Pokud se dohodnou, autobusy by se na trasu Sedlčany – Plzeň mohly vrátit od června.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)