Tady vládnou děti. Písecká Sladovna prožila výjimečný rok

Písek – Uplynulý rok potvrdil, že objekt staré Sladovny v historickém centru jihočeského Písku ovládají děti oprávněně. Unikátní kulturní prostor se těšil mimořádné návštěvnosti a čtyřnásobně mu vzrostly tržby; Sladovna přitom nelákala jen na expozici ilustrátora Radka Pilaře, jenž stojí za výtvarnou podobou loupežníka Rumcajse – atraktivní byla i díky svému zázemí pro kulturní akce a originálním výstavám pro nejmenší.

„Téměř třicet pět tisíc návštěvníků za rok, to je největší a rozhodující úspěch. Návštěvnost totiž zatím nikdy nepřekročila patnáct tisíc,“ bilancuje rok 2013 ředitelka písecké Sladovny Tereza Dobiášová. V prosinci podle ní přicházelo denně tolik lidí jako v lednu za celý měsíc, a interaktivní galerie tak má šanci stát se i celorepublikově uznávaným výstavním prostorem.

Zázemí Sladovny představují dvě stálé expozice pro dětské návštěvníky. Výstava „Po stopách ilustrace“ sleduje vývoj výtvarného doprovodu dětských knih, druhá expozice je potom věnována píseckému rodákovi Radku Pilařovi – ten stojí za ilustracemi Čtvrtkových pohádek o Rumcajsovi i za podobou Večerníčka.

Úspěch jménem Mraveniště

Pozornost návštěvníků ovšem přitahovaly i výstavy jednorázové. Ta pojmenovaná „Cesta do neznáma“ rok 2013 otevřela a zahájila dvanáctiměsíční pouť, během které se tichá a prázdná galerie proměnila na živý kulturní prostor. To dokládá především aktuální výstava "Mraveniště".

Výtvarník Vladimír Větrovský proměnil jeden ze sálů Sladovny ve vlastní mravenčí svět pro nejmenší plný chodeb a tunelů. Doplňuje ho interaktivní expozice, městečko živých mravenců, originální velkoplošné fotografie autentických mravenců a ilustrace Radany Přenosilové ke knize Minimax a mravenec (o výstavě čtěte více zde).

„Už když byla výstava Play, jásali jsme nad oblíbeností a návštěvností expozice. Nicméně Mraveniště předčilo veškerá naše očekávání,“ říká v této souvislosti písecká místostarostka Hana Rambousová. Výstava končí již tuto neděli, na konci ledna ji vystřídá další hravá expozice, tentokrát bude o jídle. Po ní se největší sál sladovny zase promění v les a do třetice z něj bude hřiště, na které se vejde celá Evropa a její dějiny.

Úspěšný byl pro Sladovnu minulý rok i v získávání dotací. Letos se proto může pustit do budování dlouho plánované expozice o sladovnictví. Rozroste se i výstavní plocha a návštěvníkům se otevře věž, kde se v několika patrech nad sebou na sítech sušil slad.

Rok 2013 jako velký úspěch písecké Sladovny (zdroj: ČT24)