Děti se nevejdou do škol u velkých měst, jejich rozšíření mají podpořit dotace

Sadská (Nymbursko) – Města a obce v okolí velkých měst, nejvíce potom ve středních Čechách, trápí nedostatek míst v základních školách. Město Sadská se rozhodlo návalu žáků čelit rozšířením školy. Radnice chtěla, aby na stavbu přispěly také okolní obce, odkud do školy děti přijíždějí. Většína z nich ale zvětšení školy odmítla podpořit – nemají na to peníze. Právě rozšiřování škol ale mají nově podporovat státní dotace.

Do Sadské se každé ráno sjíždí na 200 dětí z okolních obcí. Je to polovina žáků místní základní školy, která ale v září významně nabobtná – obohatí ji celá stovka prvňáků. Ve stávající školní budově ale není místo pro všechny. „Základní škola má prostor pouze na dvě první třídy. Další dvě místnosti nám chybí,“ poukázala ředitelka Blanka Žánová.

Sadská se rozhodla, že potřebné místnosti ke škole přistaví. Nechtěla tak ale učinit pouze za své peníze. Vzhledem k tomu, že polovina žáků je z okolních obcí, měly by podle radnice přispět i ony. Obce podle starostky Sadské Cecilie Pajkrtové (ODS) dosud přispívaly na topení, vodu a světlo, nikoli však na opravy budov. „To vždy táhlo město jako zřizovatel,“ podotkla starostka.

Z obcí Třebenovice, Písty a Zvěřínek ale slíbily podpořit rozšíření školy požadovanými 750 tisíci korunami pouze Třebenovice. Zbylé dvě tvrdí, že potřebné prostředky nemají. „Kdyby každá škola chtěla na něco příspěvek, tak my jako obec nejsme schopni to z rozpočtu utáhnout,“ upozornila starostka Zvěřínku Zlata Vančurová.

S rozšířením by nakonec mohl pomoci státní příspěvek. Z rozpočtu má jít na stavbu základních škol v oblastech s přebytkem dětí – středních Čechách a okolí Brna a Ostravy – navíc 300 milionů korun. „Je to dotační titul, který je účelově vázán na výstavbu základních škol. Předpokládá se, že obce budou mít stavební povolení,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová (STAN). Dotační podmínky ministerstvo financí teprve připravuje, žádosti bude přijímat pravděpodobně od června.

Sadská chce začít stavět již v březnu. Dvě nové třídy vzniknou z bývalé budovy dílen, rekonstrukce přijde na 2,5 milionu korun.

Zatímco například středočeské školy mají problémy s kapacitou, na Vysočině tomu tak není a podle všeho ani nebude. Například jihlavská základní škola Kollárova půjčila své nevyužívané prostory pro zřízení mateřské školy, jinde vznikají přípravné třídy pro předškoláky nebo odborné učebny. Přesto je místa ve vysočinských školách více než dost „Předpokládáme, že bychom dokázali umístit 800 až 1000 dětí,“ upozornil vedoucí jihlavského školského odboru Tomáš Koukal. V příštích letech přitom podle něj přibude nanejvýš 700 žáků.

Pavel Pavlas o rozšíření školy v Sadské (zdroj: ČT24)