Kontroly na bavorských hranicích: Dojde hlavně na vlaky a autobusy

Plzeň – Bavorští policisté v civilních autech dnes obsadili stanoviště na silnicích v blízkosti českých hranic, další němečtí policisté kontrolovali cestující ve vlacích překračujících česko-německou hranici. Bavorsko totiž včera oznámilo, že letos posílí namátkové kontroly u českých hranic. Největší německá spolková země tak chce zakročit proti přeshraniční kriminalitě, zločineckým skupinám a pašování pervitinu.

Bavorští policisté mají hned za hranicemi několik stanovišť, ze kterých sledují provoz a tipují auta, která zastaví. Využívají k tomu i vlastní databázi registračních značek. Například poblíž hraničního přechodu Pomezí dnes hlídkovaly dvě skupiny bavorských policistů, na řidiče tu dnes ale čekala i hlídka německé spolkové policie. Ještě víc se letos policisté mají zaměřit také na autobusy a vlaky. Například v dnešním poledním spoji z Chebu do Marktredwitz byly hned dvě německo-české hlídky.

Namátkové kontroly aut a osob ve třicetikilometrovém pásmu u svých východních hranic zavedli Němci poté, co na konci roku 2007 sousední Česko a Polsko spolu s dalšími unijními nováčky vstoupily do schengenského prostoru Evropské unie, v němž se na vnitřních hranicích mezi státy neprovádějí klasické hraniční prohlídky.

Německé kontroly v prvních letech po svém spuštění čelily kritice ze strany Čechů, kteří je považovali za přehnaně důkladné a někteří mluvili o šikaně českých řidičů. Německá strana to ale vždy odmítala. Také včera bavorský ministr vnitra ujistil, že se nic takového opakovat nebude. Kontroly teď podle něj necílí na Čechy, ale obecně na ty, kteří si od nás vozí drogy.

Zpřísněné kontroly na bavorských hranicích začaly nejen na silnicích, ale i na železnici (zdroj: ČT24)