Darkovská léčebna ožije, zaplní ji lidé s Alzheimerovou nemocí

Darkov – Léčebna lázní Darkov, která která je už více než rok a půl uzavřená, zřejmě již zanedlouho znovu otevře. Už ji ale nebudou využívat lázeňští hosté, nýbrž lidé, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Vedení lázní už se dohodlo s novým nájemcem, jeho jméno ale nechce zveřejnit. Údajně jde o společnost, která má s provozováním takových zařízení mnohaleté zkušenosti.

Alzheimerova choroba je nevyléčitelná a nesmírně náročná nejen pro pacienty, ale především jejich blízké. „Pacienti nejsou schopni samostatně fungovat, mají problém plnit běžné denní činnosti a začínají vyžadovat dohled,“ upozornil neurolog Albert Czolko. V Moravskoslezském kraji přitom zatím není žádné specializované zařízení určené jen pro pacienty s touto diagnózou, starají se o ně pouze speciální oddělení některých domovů pro seniory.

Pomoci by měla opuštěná léčebna darkovských lázní. Rok a půl pro ni lázně marně hledaly využití, teď se do ní začal vracet život. Zbývají poslední pokoje, které se musí vystěhovat, potom se strhnou koberce, které nahradí linoleum. Na počátku března se do Darkova již začnou stěhovat nemocní – žít zde bude až 120 lidí s Alzheimerovou chorobou. Vedení darkovských lázní zatím neřeklo, kdo bude domov pro nemocné provozovat, není také ještě jasné, kolik klienti zaplatí za pobyt. „Podrobnosti k tomu, kolik to bude stát, zveřejní nový poskytovatel. Mělo by to být někdy na konci února,“ slíbila však mluvčí Lázní Darkov Eva Kijonková.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

V celém Česku trpí Alzheimerovou chorobou na 130 tisíc lidí. Nemoc se projevuje především u lidí nad 60 let. Jde o degenerativní postižení mozku, které se projevuje výpadky paměti, problémy s vyjadřováním a také změnami chování. To popsala například paní Fussková, která se sedm let stará o manžela zasaženého zákeřnou nemocí. Když už sama celodenní péči o něj nezvládala, vozila ho do denního stacionáře. „Najednou začal být agresivní. Ke mně agresivní nebyl, ale tam najednou napadl opatrovatelku, kterou miloval. Pak najednou udeřil nějakého dalšího klienta,“ popsala manželka muže s Alzheimerovou chorobou.

Stav manžela paní Fusskové se natolik zhoršil, že ho musela svěřit do péče opavské psychiatrické nemocnice, kde později zemřel. Alzheimerova nemoc je s přibývajícím věkem častější, v Evropě jí trpí čtvrtina lidí nad 85 let. V Česku je právě „Alzheimer“ šestou nejčastější příčinou úmrtí.