Do Zlína vyjede nejvíce nových trolejbusů

Zlín – Historicky nejvyšší počet nových trolejbusů začne letos jezdit ve Zlíně. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice nasadí do provozu šestnáct nových vozidel, zhruba třetina z nich bude vybavena i dieselovým motorem, a tak bude moci jezdit do míst, kam nevedou troleje. Trolejbusy jsou součástí zakázky na 25 vozidel. Ačkoli měla být rozložena do tří let, nakonec DSZO odebere všechny trolejbusy během dvou let. Loni totiž již zprovoznila prvních devět.

Zlín a Otrokovice letos oslaví 70 let svého trolejbusového provozu – nejrozsáhlejším nákupem nových vozidel během jednoho roku. Všech šestnáct nových trolejbusů bude nízkopodlažních, dodá je Škoda. Šest z nich bude mít karosérii Iveco a v ní ukrytý dieselový agregát, zbylých deset bude poháněno výhradně elektřinou, Škoda je postaví na bázi vozidel Solaris. Celkem devět trolejbusů bude kloubových (z toho dva hybridní), zbylé krátké. „Nové trolejbusy budou nasazovány na linky přednostně. V návaznosti na dodávky nových vozidel bude DSZO v odpovídajícím počtu vyřazovat a zpravidla odprodávat své starší trolejbusy,“ uvedl mluvčí dopravní společnosti. Nejstarší dnes provozované zlínské trolejbusy jsou z roku 1995.

Za nová vozidla – včetně devíti dodaných již loni – zaplatí DSZO 320 milionů korun. Společnost získala na nákup evropskou dotaci, která pokryje 75 procent nákladů. Trolejbusy bez dieselového agregátu jsou klimatizované, Radek Kapr ze Škody Electric před časem uvedl, že jde vůbec o první objednávku klimatizovaných trolejbusů v Česku.

Kromě obměny vozového parku bude Zlín slavit výročí svého trolejbusového provozu také dnem otevřených dveří, uvedl Pavel Nosálek z DSZO. Slavnost podle něj proběhne pravděpodobně v červnu, samotné výročí ovšem trolejbusy oslaví již 27. ledna.