Litomyšl městem duchů? Umělci i obchodníci se bojí vylidnění

Litomyšl (Svitavsko) - Obchodníci a umělci se obávají, že by developeři mohli volné prostory na okraji Litomyšle využít k výstavbě obchodních center. Umožňuje to totiž současný územní plán. V důsledku toho by podle nich došlo k vylidnění historického centra, kde obchody i galerie zatím poměrně dobře prosperují. Situaci by podle obchodníků vyřešila regulace výstavby v těchto lokalitách. Město současný územní plán nechá posoudit. Vyjádřit by se měla i veřejnost.

Někteří by uvítali, kdyby v budoucnu na periferii města směrem na Svitavy mohla vyrůst nákupní zóna, jiní ale proti této možnosti protestují. Podle odpůrců by v důsledku toho došlo k vylidnění centra města, které by se stalo místem bez života. Smetanovo náměstí by podle nich mělo zůstat místem sloužícím k obchodu a setkávání lidí.

Výstavbu obchodních center umožňuje současný územní plán

Hlavní problém tkví v aktuálním územním plánu Litomyšle, kde je na plochách určených pro výrobu a skladování nyní možné postavit maloobchodní centra. Mohla by zde tedy stát například obchodní zóna. Galerista a obchodník Martin Kubík radnici adresoval dopis, který reprezentuje názory odpůrců výstavby. Město v něm žádá, aby tyto plochy v budoucnu developer pro stavbu obchodního střediska nemohl využít. Dopis podepsal i sochař Olbram Zoubek, litomyšlský farář František Beneš, gynekolog Harald Čadílek, lékárník Norbet Nývlt, ředitel pražského Musea Kampa Jiří Lammel nebo podnikatel Hubert Stratílek.

Město prověří, jaký vliv by výstavba měla na střed města

Situaci by mohla vyřešit změna územního plánu. Současný územní plán chce město nechat posoudit. Chce zjistit, jak velký podíl by měla výstavba obchodních center na odliv lidí z centra. Podle radnice by náměstí a jeho okolí mělo být i nadále tradičním místem pro obchod, služby a setkávání lidí. Územní plán se upraví tak, aby posiloval stávající funkci středu města.

"Chceme, aby někdo posoudil územní plán, zda je vůbec možné stavět takovéto objekty
velkého charakteru, to znamená obchodní centra, v okolí nebo na okrajích Litomyšle a jaký by to mělo dopad na centrum města," uvedl starosta Michal Kortyš (ODS). Zároveň by se do diskuse měla zapojit i veřejnost, formu debaty radnice ještě zvolí. Zpracovatel územního plánu bude mít nejspíš čas na dokončení posudku do konce letošního roku.