Kratší cesta, vyšší cena aneb Kuriózní jízdné Českých drah

Praha - Rozporuplně dopadla snaha Českých drah konkurovat autobusovým dopravcům. Na čtyřech tratích v Čechách vedla k tomu, že se cestujícím vyplatí koupit lístek na delší vzdálenost, než potřebují. Cena je totiž až o desítky korun nižší než u lístku na kratší vzdálenost. Podobná je situace i u některých vlakových spojení na Moravě.

Například při cestě rychlíkem z Plzně zaplatí cestující jedoucí do Prahy sto korun. Ti, kteří nastupují až v Rokycanech o dvacet kilometrů dál, už ale platí o 25 korun více. Takzvané akční jízdné České dráhy zavedly u hlavních spojů do Prahy (z Hradce Králové, Pardubic či Českých Budějovic) a u vybraných vlaků na Moravě. Paradoxně je teď pro některé cestující výhodnější kupovat lístky do Prahy i přesto, že vystoupí už na dřívější zastávce.

Akční trasy jsou reakcí na konkurenci

České dráhy chtějí akčními spoji přilákat více cestujících. Konkurenční boj svádí hlavně s autobusovými dopravci. Ti jsou ovšem stejně drazí nebo i levnější než železnice. Kromě akčních cen se dráhy snaží i zpříjemnit lidem cestu. Vlakové spoje do Prahy například vybavily novými vagony.

Paradoxní ceny Českých drah (zdroj: ČT24)
Vydáno pod