Hodonínská zoo získala z Guyany párek tukanů

Hodonín - Zoo v Hodoníně se vrátila k chovu tukanů obrovských. Pár těchto vzácných ptáků s výrazně zbarveným zobákem získala zahrada z farmářského chovu v jihoamerické Guyaně. Jejich dovozu předcházelo roční vyjednávání. Odchov tukanů v zajetí je i přes veškerou péči složitý, často hynou na onemocnění jater.

Tukany obrovské chovala hodonínská zoo od roku 2000. Po 11 letech, během nichž se podařil i odchov jejich mláďat, což bylo považováno za chovatelskou senzaci, ale tukani uhynuli.

Shánění nových exotických ptáků bylo obtížné. Teprve přes své kolegy v zoo v ruské Penze získali chovatelé z Hodonína kontakt na farmu v Guyaně, kde tukany pořídili. Náročné ale bylo získat povolení na jejich přepravu z tropů do střední Evropy.

Pár tukanů si už měsíc zvyká na svůj nový domov v Hodoníně. „Postupně budeme expozici doplňovat umělými i živými rostlinami, abychom pro ně vytvořili ideální podmínky k životu,“ uvedl ředitel zoo Martin Krug. Tukani jsou podle něj velkou atrakcí pavilonu ptáků.

Jejich původním domovem jsou lesy Mexika, Brazílie a Argentiny. Tukan obrovský je největším zástupcem ze 37 druhů tukanů. Dorůstá až do 60 centimetrů. Má mohutný, avšak docela lehoučký oranžovo-žlutý zobák s černou špičkou. Tukan není dobrým letcem. Po zemi i po větvích se pohybuje poskakováním. V zajetí je chován velmi zřídka, a to kvůli problematickým odchovům.