Přišly mrazy. Večer naprší, vytvoří se ledovka

Praha – Až na chybějící sníh zažilo Česko letos poprvé klasické zimní ráno – v celé zemi mrzne, teploty klesly i více než deset stupňů pod nulu a místy se vytvořilo i náledí. Kluzko však bude především přes noc, a to ve středních, západních a severních Čechách. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na ledovku – bude pršet, déšť na promrzlé zemi namrzne.

Dvanáct stupňů pod nulou ukázaly v noci teploměry na Jizerce v Jizerských horách, na Rokytské slati na Šumavě bylo minus 17,6. Vesměs ale v noci a nad ránem bylo kolem minus pěti. Během dne stouply teploty na 1 až 5 stupňů Celsia. V noci ale meteorologové opět očekávají mráz a především v západní a severozápadní části republiky také déšť. Chladno bude do čtvrtka, potom by se ale mělo zase oteplit.

Výstraha ČHMÚ na ledovku se týká Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého kraje, Prahy a části Středočeského kraje (okresů Beroun, Kladno, Mělník, Mladá Boleslav, Příbram, Rakovník a Praha-východ i západ). Ledová vrstva pokryje zemi mezi 21:00 a úterní 11:00.

Mrazivé počasí ráno způsobilo dopravní komplikace, nikoli však závažné. Ve vyšších polohách Libereckého či Královéhradeckého kraje se místy objevilo náledí a mrznoucí mlhy. Kluzko bylo i v nižších polohách na otevřených úsecích silnic či mostech. Právě na takových místech se staly i nehody, například na státní silnici z Mostu do Loun.

Největší dopravní komplikace ale nesouvisela s počasím, způsobil ji požár kamionu na Pražském okruhu. Je kvůli němu částečně uzavřen Lochkovský tunel.

Jako živá voda mráz působil na některé provozovatele lyžařských středisek. Poté, co v uplynulých týdnech jeden skiareál za druhým zavíral, mohli jejich správci opět pustit sněžná děla. Například v Beskydské Bílé přehodnotili rozhodnutí přerušit provoz. „Zasněžovali jsme a podle předpovědi bychom mohli technický sníh vyrábět i v noci na zítřek. Pak by se nám podařilo z bídného stavu sjezdovek se dostat na dobrou úroveň,“ řekl provozovatel střediska Jaroslav Vrzgula. Například Michal Stojmenov z areálu v jesenických Hlubočkách je ale skeptický: „Je to vyhazování peněz. Předpověď je taková, že má být příštích deset dní teplo.“ Děla proto v Hlubočkách nepustili.

Málo peněz na běžkařské tratě

Obce na Plzeňsku dostanou od kraje 300 tisíc korun na běžecké tratě. Průměrné náklady jedné šumavské obce na údržbu tratí pro běžkaře jsou přitom dvě stě tisíc korun. Starostové se tak nevyhnou škrtům v rozpočtech. Omezí některé služby a sníží například příspěvky na kulturu, o tom uvažuje třeba Kvilda. Zpoplatnění běžeckých tras ale obce zatím neplánují.