V Medlově na Olomoucku unikl čpavek, evakuace nebyla třeba

Medlov (Olomoucko) – Kvůli úniku čpavku zasahovali hasiči v Medlově na Olomoucku. Látka unikla ze zásobníku ve strojovně místního výrobce pečiva. Strojovnu látka zamořila, část unikla i ven. Evakuace obce ale podle starosty nebyla nutná, závod, ke kterému zásobník patří, zaměstnanci opustili. Při zásahu utrpěli zranění dva hasiči, kteří se zásaditým čpavkem poleptali.

Zásobník ve strojovně podniku na okraji Medlova má kapacitu až na jednu tunu čpavku. Unikla asi desetina tohoto množství. „“Celý zásah hasiči prováděli v protichemických oblecích, na místě bylo zřízeno dekontaminační pracoviště. Uniklý čpavek zůstal ve strojovně, do ovzduší se ho dostalo minimální množství. Proto nikdo ze zaměstnanců firmy ani z obyvatel Medlova nemusel být evakuován," ubezpečila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči uniklý čpavek zkrápěli roztříštěným proudem vody, potom ho přečerpali do náhradních nádob. Po hodině se podařilo utěsnit ventil, kterým čpavek unikal, zásah ale pokračoval zhruba do 13:00. „Při zásahu se zranili dva profesionální hasiči, kterým čpavek popálil ruce. Byli odvezeni do zdravotnického zařízení na ošetření. Jejich zranění není vážné,“ doplnila mluvčí.

Zásobník čpavku stojí na okraji Medlova, podle starosty Jana Zahradníčka unikala látka mimo obec. „Byl jsem na místě, zaměstnanci už byli venku. Uniká to směrem mimo obec, závod leží na kraji Medlova. Je to spíše otázka zápachu než nějakého otrávení,“ řekl. Nebylo proto nutné evakuovat nikoho z 1 500 obyvatel obce. Vyklidit bylo nutné pouze závod výrobce pečiva, ke kterému zásobník patří.

Čpavek je nepříjemný svým štiplavým zápachem, ve vysoké koncentraci může také poškodit plíce. Nebezpečný je pro některé živočichy. Nejčastěji se používá k chlazení a jako hnojivo. Hasiči v Olomouckém kraji zasahovali kvůli podobnému úniku v říjnu 2012, kdy čpavek unikl z areálu prostějovské firmy zabývající se výrobou hluboce zmraženého pečiva. Také zde unikla látka ve strojovně výrobní haly. Přímo v hale naměřili tehdy hasiči životu nebezpečné hodnoty, lidé v okolí však v ohrožení nebyli.