Ze zámku Buštěhrad by mohl vzniknout luxusní hotel

Buštěhrad - Středočeský kraj se chce zbavit buštěhradského zámku, spojeného s kauzou exhajtmana Davida Ratha. Zchátralý barokní zámek ze 17. století chce buď vrátit městu, nebo prodat francouzské firmě, která se zajímá i o další zámky v Česku. Ten buštěhradský by chtěla přestavět na luxusní hotel.

Středočeský kraj získal dvě třetiny zámku bezúplatně od města Buštěhrad v roce 2010. Bývalý hejtman David Rath ho chtěl za evropské peníze opravit a udělat z něj takzvaný Kladenský Žofín. Plány udělat ze zámku kulturní a rezidenční centrum kraje vzaly za své v květnu 2012, kdy Davida Ratha zadržela policie.

Prodej zámku nebo jeho převedení zpět na město kraj veřejně připouští vůbec poprvé. „Záleží doopravdy v současné době na pozici města Buštěhradu a potom na tom, která varianta ukáže se jako nejvhodnější, případně bude nejlépe rozpracovaná,“ uvedl Zdeněk Štefek (KSČM), radní pro kulturu a památkovou péči, Středočeský kraj.

Francouzská společnost má zájem o 8 zámků v ČR

Buštěhradská radnice nechtěla současnou situaci komentovat. „O prodeji Buštěhradského zámku jsme se dozvěděli 10. ledna. Ta informace byla pro nás překvapující, protože nám nebyly sděleny žádné další podrobnosti,“ uvedla Jitka Leflerová (nez.), starostka Buštěhradu.

Francouzská společnost má v České republice zájem o 8 zámků, například i o zámek v Křinci na Nymbursku. Na písemný dotaz ČT nereagovala. Na obhlídku buštěhradského zámku přijedou její zástupci v únoru. Místní se shodují, že by především zámek neměl dál chátrat. Levé křídlo zámku, které patří městu, už radnice opravila. Co bude se zbylou částí, se Středočeský kraj rozhodne do několika měsíců.

Středočeský kraj se chce zbavit Buštěhradského zámku (zdroj: ČT24)