Dva lékaři a lékárnice falšovali recepty, škoda přes pět milionů

Ostrava - Ostravská policie obvinila dva lékaře a jednu lékárnici z podvodu. Údajně nechali proplácet zdravotním pojišťovnám falešné recepty na dva druhy léků. Škoda přesáhla pět milionů korun. Trojici hrozí trest vězení od pěti do deseti let.

„Lékaři měli recepty vystavovat v rámci své lékařské praxe, přitom zneužívat osobní údaje pacientů, kteří o této situaci nevěděli. Stejně měli vystavovat tyto recepty i jmény dalších lékařů (svých kolegů) v rámci zdravotnického zařízení, kde vykonávali lékařskou praxi,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková. Předepsané léky, které pak lékárnice podle policie nechávala proplatit u pojišťoven, v její lékárně někdy vůbec nebyly skladem, případně byly ještě prodány dalším osobám.

Podvody s recepty se děly od července 2008 do května 2010 v Ostravě a na Ostravsku. „V době, kdy oba lékaři ukončili svůj pracovní poměr v předmětném zdravotnickém zařízení, rapidně poklesl počet předepsaných lékařských receptů,“ naznačila mluvčí, jak byl údajný podvod odhalen.

Policie musela vyhodnotit stovky receptů, vyslechla také asi tři tisíce lidí, zejména pacientů, jejichž jména byla využita k vystavení podvodných lékařských předpisů.