Malí tygříci opustili libereckou zoo, další odchov zkusí letos

Liberec - Z liberecké zoologické zahrady dnes odcestovala dvě mláďata tygra bílého, Sambur a Gaia. Budou žít v soukromé zoo na Ukrajině. Pavilon šelem totiž neumožňuje, aby zde tygři zůstali, a zároveň se mohla narodit další mláďata. O to se chce zoo pokusit ještě letos. Bílý tygr je symbolem liberecké zoo a také jejím největším marketingovým tahákem. Narození trojčat Sambura, Gaie a Liama před rokem a půl přilákalo spoustu návštěvníků.

Malí tygříci opustili libereckou zoo (zdroj: ČT24)

Zoo chová zvláštní formu tygra indického od roku 1994. Mláďata se v Liberci zatím narodila dvakrát, naposledy v létě 2012. Samici Suryi Báru a samce Parise chtějí chovatelé k sobě pustit v únoru nebo březnu. „V okamžiku, kdy samice přijde do říje, tak se ji pokusíme spojit s Parisem. Pokud spojení bude úspěšné, tak by se mláďata měla narodit zhruba tři měsíce nato,“ nastínil mluvčí zoo Ivan Langr.

Bílí tygři jsou pro zahradu velmi důležití. „Je to takové naše marketingové zvíře, které přináší peníze a pomáhá tak zachraňovat jiné ohrožené druhy,“ upozornil ředitel zoo David Nejedlo. Zoo díky nim získává sponzory, žádaní jsou i mezi návštěvníky. Před narozením trojčat byla zoo meziročně v propadu 10 000 lidí, na konci roku 2012 byla naopak v plusu 22 000. Za celý rok ji tehdy navštívilo přes 362 000 lidí.

Libereckou zoo opustila mláďata bílých tygrů - Gaia a Sambur (na snímku)
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Bílý tygr je komerční zvíře, v přírodě by nepřežil

Ani jedno z osmnáctiměsíčních tygřat už ale v Liberci není. Liam je už asi čtvrt roku v litevské zoo v Klajpedě u Baltského moře, jeho sourozenci odcestovali dnes. Zoo vybírala ze sedmi zájemců, volba nakonec padla na soukromou zoo Limpopo na Ukrajině. Podle Nejedla za každého z nich dostala zoo asi čtvrt milionu korun. „Je to, jako kdybychom jednorázově získali nějakého významnějšího sponzora,“ zmínil ředitel.

Zoologické zahrady za zvířata patřící do záchranných chovatelských programů obvykle nic neplatí, hybrid tygra bengálského ale do této kategorie nepatří. Je to komerční zvíře a na světě je jen několik desítek těchto exemplářů v umělých odchovech. Kvůli svému bílému zbarvení by ve volné přírodě jen těžko přežili. Jsou nápadní, což jim komplikuje lov, a naopak je to vystavuje lovcům.

Libereckou zoo opustila mláďata bílých tygrů - Gaia a Sambur (na snímku)
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Bílí tygři nepřinášeli v minulosti liberecké zoo jen radost, spojené jsou s nimi i dva incidenty. Před pěti lety si lvi Sultán a Elsa při vypouštění šelem z ubikací sami otevřeli bezpečnostní spouštěcí dvířka a pronikli do venkovní expozice, kde zabili bílou tygřici. Předloni utekl po chybě ošetřovatelky z výběhu tygr Paris. Napadl a zranil praktikanta a dvě ošetřovatelky a na svobodě se pohyboval asi hodinu.