Dráhy chtějí zpět železniční policii, i kvůli údajné střelbě na vlak

Písek – Po obnovení železniční policie volají dopravci. Poukazují, že od jejího zrušení přibývá vandalských útoků. Právě vandalstvím mohl být i pondělní incident, který vážně ohrozil strojvedoucího motorového osobního vlaku v Písku. Sám hovořil o výstřelu, podle policistů je možné, že na vlak ve skutečnosti někdo hodil kámen.

Při jízdě po trati, která spojuje Písek s Táborem, se přímo před hlavou strojvedoucího objevila díra ve skle. Mohutné třívrstvé sklo vydrželo, strojvedoucí tak neutrpěl zranění. V opačném případě mohl mít incident, který se stal, když jel vlak 65kilometrovou rychlostí, nedozírné následky. Co přesně se stalo, vyšetřuje policie, strojvedoucí poškozeného vlaku zprvu hovořil o výstřelu. „Byl z toho vystrašený, lekl se, protože to byla rána jako z děla,“ popsal Karel Březina z táborského depa.

Podle policistů patrně nešlo o cílený útok na strojvedoucího. Mohlo jít buď o zbloudilou kulku z lovecké zbraně, sklo však mohl poškodit také kámen vržený proti vlaku. Podle vedení Českých drah by takové vandalství pouze potvrdilo, že podobných útoků na železnici rychle přibývá – a vandalové přitvrzují. „V uplynulých pěti letech jsme nezaznamenali žádnou takovouto událost,“ podotkl jihočeský krajský ředitel ČD Jiří Kafka. Železničáři to spojují se zrušením železniční policie. Dráhy sice najímají bezpečnostní agentury, jejich pravomoci jsou však omezené. Někteří dopravci by proto chtěli železniční policii obnovit. „Představenstvo Českých drah chce znovu iniciovat a zavést policejní doprovod,“ nastínil předseda dozorčí rady ČD Zdeněk Žemlička.

Aleš Hazuka o vandalství na železnici (zdroj: ČT24)