Nebezpečných píseckých křižovatek ubývá, nakonec stejně jedna zbude

Písek – Do úprav problematických křižovatek se pustila písecká radnice. Policie v auditu, který provedla před třemi lety, kritizovala bezpečnost hned pěti míst ve městě. Město upravilo dvě z nich, letos nechá přestavět třetí a následně čtvrtou. U páté nebezpečné křižovatky se ale úpravy nechystají, silnice, které se na ní protínají, nepatří městu, navíc by byla úprava příliš nákladná.

Křižovatky, které písecká radnice upravila, prosluly jako místa častých nehod – buď kvůli nepřehlednosti, nebo kvůli nejasnému značení. Většinou pomohly kruhové objezdy, které přednost vyjasnily a současně zpřehlednily provoz.

Hradišťská ulice: pomohl kruhový objezd

Kruhový objezd v obchodní a průmyslové oblasti v Hradišťské ulici v Písku stál město 400 tisíc korun. Ujasnil, kdo má na křižovatce přednost a snížil počet nehod, které dříve byly na křižovatce se dvěma odbočovacími rameny a nepřehledným značením takřka na denním pořádku.

Rekonstrukce křižovatky v Hradišťské byla z těch, které policisté doporučili, pro Písecké nejsnazší. Ze všech stran se do ní sbíhají pouze místní komunikace, které patří městu. Na zbylých čtyřech místech se ale městské silnice kříží se státními. Radnice nakonec nalezla s Ředitelstvím silnic a dálnic společnou řeč. „My zaplatíme projekt, oni zaplatí vybudování,“ shrnul písecký starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Nájezd na obchvat: vznikají připojovací pruhy

Zatím se podařilo zvýšit bezpečnost na nájezdu na obchvat. Až do konce loňského roku se najíždělo prudkým obloukem přímo do jízdního pruhu. Nově ale vznikl připojovací pruh, ve který se proměnila nepoužívaná autobusová zastávka.

Policejní mluvčí Lenka Holická:

„Z našeho pohledu výstavba kruhového objezdu a oprava připojovacího pruhu značně přispěla ke snížení dopravní nehodovosti.“

Spolu s ŘSD chce Písek upravit i další nebezpečný nájezd na obchvat. Připojovací pruh by měl být hotov do konce roku. Kruhový objezd potom má zvýšit bezpečnost křižovatky u nákupního města ve východní části Písku.

Kristina Vrkočová o zabezpečení píseckých křižovatek (zdroj: ČT24)

Na křížení státní a krajské silnice je město krátké

Jediné místo označené policií za nebezpečné, pro které zatím v Písku nevymysleli žádné vylepšení, je jižně od centra města – s hlavní budějovickou silnicí se zde protíná spojnice místních částí Smrkovice a Semice, po které jezdí například městské autobusy. Nepomohlo snížení rychlosti na hlavní silnici ani stavba osvětlení. „Bude tam nutná nějaká mimoúrovňová křižovatka nebo kruhový objezd,“ upozornil starosta Veselý. Podle města ale teď musí začít konat jiné úřady. Ani jedna ze silnic, které se na nebezpečné křižovatce setkávají, totiž městu nepatří – jedna je státní, druhá krajská.