Budiž světlo z LED, řekla hradecká radnice – a byla tma

Hradec Králové – Ostrá kritika se snesla na nové osvětlení čerstvě opravených hlavních tříd v centru Hradce Králové. Podle odborníků nesplňuje normy a svítí málo. Radnice kritiku uznala a chystá úpravy.

Ačkoli lampy svítí naplno, vypadá to v noci na hradecké Dukelské třídě a náměstí 28. října, jako by vypadl proud. Radnice nedávno lampy opravila téměř za sto milionů korun a místo klasických výbojek nechala dosadit LED osvětlení – výsledek podle obyvatel není dobrý. „Kdyby nás někdo přepadl, ani ho v té tmě nerozeznáme,“ ironicky poznamenala žena procházející po ztmavlé Dukelské třídě. Na osvětlení si stěžují také řidiči městských autobusů a trolejbusů. „Svítidla svítí pouze pod stožár. Udělají světelný kruh a dále je tma – s tím, že už dnes toho polovina nesvítí,“ doplnil Jaroslav Kott ze sdružení Světlo pro Hradec.

Radnice uznala, že nevybrala vhodné osvětlení, a chystá úpravu. Lampy nechá snížit, světelný tok o polovinu zesílit a zajistit jeho rovnoměrnost. „V žádném případě to nebude takový světelný tunel, jako je teď,“ slíbil náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Zatímco problém na rekonstruované třídě zřejmě zmizí, jiný problém s hradeckým osvětlením trvá. Na labském nábřeží stojí už deset let lampy, které nikdy nesvítily. Jako nové stály dva miliony korun.

V Hradci Králové je 14 700 světel. Radnice každý rok obnoví 450 sloupů. Město se pokusilo světelný park pronajmout soukromníkům, ale všechny soutěže zrušilo. Dál se tedy o veřejné osvětlení stará samo.

Vlastimil Weiner o problémech s LED světly (zdroj: ČT24)