Po Vltavě plují ropné skvrny, v Týně se dostaly do kanalizace

Týn nad Vltavou - Jihočeští hasiči likvidují ropné látky, které v Týně nad Vltavou unikly do řeky. Z vody odebírají sorbent, který do sebe znečištění vstřebává. Práce na likvidaci havárie by mohly trvat i několik dní. Nebezpečné látky se do Vltavy dostaly s odpadní vodou. Kde přesně do kanalizace unikají a kdo je za to zodpovědný, ale zatím vyšetřování neodhalilo. Znečištění vody dál po toku brání norné stěny.

Ropné látky unikly ve čtvrtek dopoledne. „Hasiči u Vltavy zjistili dvě místa úniku. Jednalo se o kanalizační vpusti. Na řeku jsme instalovali dvě norné stěny. Stále pokračuje sběr starého sorbentu a zasypávání znečištěné vody novým,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. 

Vltavu pravděpodobně znečistila směs nafty, benzinu a oleje. Norné stěny, které zadržují kontaminovanou vodu, měří zhruba 100 a 40 metrů. Pracovníci Povodí Vltavy odebrali vzorky látky znečišťující Vltavu k další analýze. Případ řešila policie i inspekce životního prostředí.

Vyšetřování havárie vyloučilo, že by látka pocházela z areálu bývalých kasáren, jak se původně předpokládalo. Je totiž i v kanalizaci nad nimi. „Odhadujeme to na množství maximálně v řádech desítek litrů. Může to způsobit zdravotní komplikace u vodního ptactva nebo drobných živočichů,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí MÚ Týn nad Vltavou Ivan Palma.

Než se nebezpečné látky z kanalizace vyplaví úplně, může trvat i několik dní. Velmi podobné, i když mnohem menší znečištění se objevilo v řece už na konci minulého roku.

Hasiči likvidují ropné skvrny v Týně nad Vltavou (zdroj: ČT24)