Rumburský místostarosta Šváb je na svobodě

Ústí nad Labem - Darek Šváb, stíhaný místostarosta Rumburku, byl po měsíci propuštěn z vazby. České televizi to potvrdil starosta města Jaroslav Trégr. Šváb je obviněn z útisku, podněcování k trestnému činu a vydírání. ČSSD mu kvůli tomu včera pozastavila členství.

Místostarosta Šváb byl ve vazbě od 19. prosince. Podle kriminalistů při loňské poradě městských policistů pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Z vydírání byl obviněn později. 

Koho měl vydírat, dozorující státní zástupce zatím neřekl. Z paragrafů trestního zákona, pro které je Šváb stíhán, ale vyplývá, že osmiletý trest za vydírání hrozí obviněnému, „spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti“. Politikovi podle dosavadních informací hrozí až osmileté vězení. 

Děčínský okresní výbor ČSSD Švábovi v pondělí pozastavil členství ve straně. Zastupitelé Rumburku 13. ledna hlasovali o jeho odvolání z funkce místostarosty, návrh ale neprošel. Stejně dopadl i pokus o odvolání starosty Jaroslava Trégra, kterého policie viní z dotačního podvodu. 

Pravděpodobně v souvislosti s vyšetřováním Švába zasahovali policisté také v rumburské nemocnici a na radnici. Na úřadě se zajímali o Švábovu kancelář a o kancelář tajemnice, finanční odbor a odbor sociálních věcí. Ředitelem rumburské nemocnice je právě Šváb, policisté se při zátahu zaměřili i na jeho kancelář. Podle policejní mluvčí Petry Trypesové při akci zajišťovali písemnosti týkající se hospodaření nemocnice.