Zřejmě nelegální přípojka kontaminovala vodu obyvatelům Kyjí

Praha - Obyvatelé pražských Kyjí už skoro týden nesmí pít vodu z kohoutku. Hygienik její používání bez převaření zakázal kvůli bakteriálnímu znečištění. Vodohospodáři jsou přesvědčeni, že zdrojem znečištění je studniční voda z nelegální přípojky některého z majitelů domů.

Zhruba 1 000 obyvatel pražských Kyjí nemůže od minulého pátku pít vodu z kohoutku. Vodohospodáři v této čtvrti opravovali po havárii vodovodní řad a následná kontrola vody prokázala kontaminaci koliformními bakteriemi. Na základě odebraných vzorků hygienik doporučil z preventivních důvodů vodu převařovat. Zdraví nebezpečné patogeny ale neobsahuje.

„Máme důvodné podezření, že ke kontaminaci došlo prostřednictvím soukromé studně, která byla nezákonně napojená na veřejný vodovod,“ uvedl Ondřej Pokorný, mluvčí PVK. „Lidé zejména v rodinných domcích hledají způsob, jak ušetřit, a připojují si buď WC nebo někdy i sprchu na studniční vodu. Pokud to někdo udělá vlastním a neodborným zásahem a vodovodní řady propojí, tak potom dojde k tomu, co nyní,“ uvedl Radek Vondra (TOP 09), starosta MČ Praha 14. Pražské vodovody a kanalizace v minulosti už několikrát viníka znečištění odhalily, hledají ho i v tomto případě.

Vodovodní řad v Kyjích se podařilo ve středu vydezinfikovat. Vodohospodáři potrubí každý den proplachovali a čistili chlorem. Vodu spotřebovanou po dobu omezení nebudou postiženým obyvatelům Kyjí účtovat.

Hygienici zjistili kontaminaci vody v Kyjích (zdroj: ČT24)