S revitalizací Ledče zmizí i okrasné zahrádky, místní se bouří

Ledeč nad Sázavou - Obyvatelé Ledče nad Sázavou se bouří proti kácení stromů, keřů a likvidaci okrasných zahrádek ve městě. Na radnici nosí i protestní petice. Vedení města se zlobí, že se proti projektu regenerace zeleně nikdo neozval dřív. S úpravami už v těchto dnech začalo. Projekt po celém městě počítá s vykácením asi tří set převážně nemocných nebo starých stromů.

Lidem ze sídlišť nejvíc vadí to, že stromy, keře a trávníky nahradí ve většině případů mulčovací kůra. „Já jako zodpovědný starosta musím ten projekt dodržet, protože jinak mi hrozí, že bude město vracet 3,5 milionu státní dotace, a na to tohle město nemá,“ uvedl Petr Vaněk (ČSSD), starosta Ledče nad Sázavou. „Ti lidé si mohou, co si zasadili nebo k čemu mají vztah, odnést někam na svou zahrádku,“ říká Břetislav Dvořák, vedoucí odboru výstavby a životního prostředí města Ledeč nad Sázavou.

Podle organizátorky petice proti regeneraci zeleně Taťany Součkové se ale v kůře budou jen držet odpadky. „Doteď se ti lidé o záhony alespoň trochu starali, ale myslím, že když udělají tohle, pak už na to nikdo ani nehrábne,“ říká Jan Weigner, nespokojený obyvatel Ledče nad Sázavou. Nová výsadba a zahradní úpravy začnou na jaře.

Obyvatelé Ledče sepisují petice proti úpravám zeleně (zdroj: ČT24)