Průmyslovku v Třemošnici může zachránit spolupráce s podniky

Třemošnice - Střední odbornou školu a učiliště v Třemošnici na Chrudimsku by mohla od zániku zachránit spolupráce s místními podniky. Kraj nedávno ohlásil její sloučení s průmyslovou školou v Chrudimi. Rozhodnutí zdůvodňoval úbytkem žáků a vysokými náklady. Proti tomu se ale postavili jak studenti, tak i město, okolní obce a místní podniky. Kraj teď dává prostor novému jednání. Návrhy řešení situace chce znát do konce srpna.

Místní strojírenské podniky si v Třemošnici, kam dojíždějí žáci ze tří krajů, vychovávají budoucí zaměstnance a uzavření školy od počátku odmítají. „Já jsem slyšel dneska konkrétní požadavky ze strany podnikatelů, to znamená požadavky na počet absolventů,“ uvedl Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje. Kraj teď očekává konkrétní návrhy od pracovní skupiny. Představy školy a místních podniků o dalším směřování a provozu v nadcházejících minimálně pěti letech chce mít k dispozici do 31. srpna.

Proti slučování studenti protestovali před úřadem

Před koncem loňského roku studenti třemošnické průmyslovky spolu se studenty z jiných škol proti slučování škol hlasitě protestovali u budovy krajského úřadu. Kraj rozhodnutí na poslední chvíli odložil a dal prostor novému jednání. Cestou má být právě posílení spolupráce místních podniků a školy.

Třemošnickou průmyslovku může zachránit spolupráce s podniky (zdroj: ČT24)