Meteostanice mizí ze silnic na Lanškrounsku, odřezávají je zloději

Praha - Ze silnic na Lanškrounsku mizí meteostanice, které monitorují tvorbu sněhových závějí či ledovek. Silničáři tak nyní musí stav nebezpečných úseků kontrolovat i několikrát denně přímo na místě. Velmi specifická a obtížné prodejná zařízení zloději odřezávají přímo ze sloupů, na nichž jsou upevněna.

K zatím poslední krádeži došlo u obce Cotkytle - dispečerům zmizela všechna data brzy nad ránem. Zloději na místě odšroubovali sloup meteostanice od základní desky, který poté skáceli. Policie odhaduje škodu na 400 tisíc korun.

Pro zloděje bude obtížné se ukradených meteostanic vůbec zbavit, jejich zařízení je totiž velmi specifické a obsahuje i identifikační znaky. Samotné řídicí jednotky jsou navíc nefunkční a silničáři proto důvody pachatelů nechápou. Doufají tak alespoň, že díky speciálním znakům se podaří zařízení znovu nalézt. „Díky identifikačním znakům na odcizeném zařízení předpokládáme, že se snad podaří dohledat nějaký pachatel,“ podotýká dispečer Marian Cvrkal.

Podobné krádeže už předloni zažili i silničáři na Olomoucku a Ostravsku, kde ale zloději kradli i sloupy a prodávali je do sběru. Peníze na opravu zařízení budou silničářům chybět v rozpočtu na zimní údržbu.

Na Lanškrounsku trápí silničáře zloději meteostanic (zdroj: ČT24)