V sídle Franka a Heydricha vznikne památník s 3D expozicí

Panenské Břežany - V Panenských Břežanech vznikne Památník národního útlaku a odboje. Expozice má návštěvníkům přiblížit období let 1938 až 1946 v evropském kontextu s důrazem na události vedoucí k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten za války bydlel v dolním břežanském zámku, který nyní patří soukromé firmě. Horní zámek obýval německý státní ministr pro Čechy a Moravu Karl Herman Frank. Středočeský kraj tak dal zelenou projektu, za který byl kritizován bývalý hejtman David Rath.

Zámek ve kterém bydlel K. H. Frank dlouhá léta sloužil jako domov důchodců. Seniory ale vystěhoval tehdejší středočeský hejtman David Rath, který za to čelil protestům a kritice. Dnes je místo, kde se během druhé světové války rozhodovalo o vypálení Lidic a Ležáků, pusté a prázdné.

3D expozice i deportační vlak

Změnit by to měl ale nový projekt, v rámci kterého se zámek dočká kompletní rekonstrukce a expozic vytvořených 3D technologií. Místo do jednoho z pokojů se bude například vcházet přímo do vagonu, který má připomínat deportaci lidí do koncentračních táborů.

Projekt památníku kraj obnovil. Cena: 51 milionů

Památník už mohl být hotový dříve, po zatčení Davida Ratha současné vedení kraje ale projekt hlavně kvůli penězům zrušilo. 55 milionů korun se mu tehdy zdálo moc. O více než rok později se ale do projektu pouští, investuje 51 milionů. Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD) předpokládá, že ve výběrovém řízení cena spadne dolů.

  • „Projekt památníku národního odboje vnímám jako smysluplné a důstojné memento národní síly, hrdosti a statečnosti. Jsem rád, že jsme učinili konkrétní kroky k zahájení tohoto projektu,“ uvedl Řihák.

„Myslím si, že je to další rána pro středočeský krajský rozpočet,“ uvedl Jan Skopeček (ODS), předseda kontrolního výboru středočeských zastupitelů. Vedení kraje spoléhá na to, že část nákladů zaplatí z evropských dotací. Opravy se dočká i kaple svaté Anny, která stojí v parku u zámku. Jedno z prvních děl Jana Blažeje Santiniho. První lidé by si Památník národního útlaku a odboje měli prohlédnout příští rok.