Exotické ryby v Mořském světě mohl zabít jed na krysy

Praha - V jednom z akvárií Mořského světa na Výstavišti v pražských Holešovicích uhynulo 70 exotických ryb, další vykazují známky otravy a ohroženo je i 10 želv. Zřizovateli tím vznikla škoda minimálně půl milionu korun. Podle slov veterináře Jana Šímy se jako nejpravděpodobnější příčina jeví intoxikace vodních tvorů. Vyčištění a příprava akvária pro nové živočichy potrvá týden až 14 dní, do dvou týdnů by měly být definitivní výsledky vzorků odebrané z mrtvých ryb.

„Došlo k náhlému úhynu, jehož příčinu přesně nevíme. Jako nejpravděpodobnější se v současné době jeví příčina intoxikace, neboli otrava neznámou látkou,“ řekl ČT veterinář, který zkoumá uhynulé ryby. Veterinář, který se o tamní zvířata stará, se hned pustil do pitvy. Ryby i den po uhynutí krvácely, což je dle jeho názoru jasný důkaz otravy. „Po dvanácti hodinách by měla krev být sražená a ona de facto teče,“ přiblížil s odhadem, že by mohlo jít o jed na krysy nebo jiné hlodavce, který právě ředí krev a způsobuje krvácení.

Policie zatím vyšetřuje událost jako poškození cizí věci, čeká na definitivní výsledky analýz. Pracovníci po pitvě pošlou odebrané vzorky k rozboru na veterinu do Brna. Výsledky očekávají do 14 dnů. Vzorky vody a těl uhynulých ryb odebrala a na rozbor poslala také policie.

Ryby začaly hynout během dne v otevřeném akváriu, ve kterém mohli návštěvníci ryby krmit. Podle technického ředitele Mořského světa Jana Vokurky bude akvárium potřebovat vybagrovat, vydezinfikovat a předělat, zůstane ale otevřené. „Je to o lidech, s tím nic nenaděláte,“ řekl. Technickou závadu jako příčinu úhynu ryb vyloučil.

Sehnat nové ryby bude podle Vokurky u některých druhů složité. Počítá s tím, že Mořský svět zkusí výměny ryb se zoologickými zahradami. Peníze chce získat mimo jiné sbírkou a od sponzorů, které podle něj akvária v Holešovicích dosud nepotřebovala. Podpořit obnovení chovu mohou také návštěvníci, Mořský svět zůstává otevřený.

Exotické ryby v Mořském světě zřejmě zabil jed (zdroj: ČT24)