Vybírání poplatků za odpad od cizinců stále vázne, ministerstvo slibuje nápravu

Cheb - Už rok platí zákon, podle kterého mohou města a obce vybírat poplatky za svoz odpadu od cizinců. Jenže radnice stále nemají možnost nahlížet do registru a zjistit adresu jejich pobytu. Jen za loňský rok tak některé radnice přišly o miliony. Ministerstvo vnitra ale slibuje, že registry pro radnice uvolní.

Svoz odpadu: Obce mají stále problémy s vybíráním poplatků od cizinců (zdroj: ČT24)

Pokud se cizinec sám radnici nepřihlásí, úředníci o něm neví. Dosud totiž nemají možnost nahlížet do registru cizinců. Například v Chebu dlouhodobě žije 3700 cizinců, kteří mají povinnost platit poplatek za svoz odpadu. Radnice jen odhaduje, že na poplatcích dluží 3,5 milionu korun. 

Jenže jak si na tyto lidi došlápnout? Počet cizinců se totiž neustále mění. „Složitým systémem dopisování si s ministerstvem vnitra, který tento systém spravuje, zjišťujeme jednotlivé adresy,“ popisuje praktiky radnice tajemník města Václav Sýkora. „Když jsme si znovu ověřovali ten počet, dostali jsme jiné číslo, poměrně výrazně odlišné o zhruba tisíc lidí. A to samozřejmě hraje velkou roli,“ dodává starosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Podobně je na tom s dlužníky i severočeský Děčín. Z asi tisícovky tady žijících cizinců platí městu za odpad jen 50 z nich. Jediná šance, jak je na povinnost upozornit, je každého z nich navštívit. Radnice k nim proto posílá strážníky. 

Ministerstvo vnitra slibuje, že situaci napraví a databázi cizinců i s jejich adresami obcím poskytne. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka říká: „Tomu abychom zpřístupnili takzvané změnové systémy, bránilo několik technických problémů, ale to by mělo být v nejbližší době napraveno.“ Po zpřístupnění databáze mohou obce a města vymáhat poplatky i zpětně.  

Poplatek za odpad

… se napříč republikou liší, každé město si ho určuje samo. Skládá se přitom ze dvou složek, u obou zákon stanovuje maximální výši. 

  • poplatek za tříděný odpad – maximálně 250 korun na osobu na rok
  • poplatek za netříděný odpad – maximálně 750 korun na osobu na rok (právě tato složka se loni navyšovala, před tím byl limit poplatku 250 korun) 

Celkem je to tedy maximálně 1000 korun. Nejčastěji se poplatek pohybuje okolo 500 korun za osobu a rok. Nejvyšší možný poplatek za svoz odpadu (1000 Kč) mají lidé v Kaplici, radnice ho snížit nemůže, už teď totiž na svoz doplácí dva milióny korun. Nedaleko v Dolním Dvořišti lidé naopak nezaplatí nic. Radnice financuje odvoz odpadů výnosy z kasin. 

V jiných městech - třeba v Litoměřicích nebo Lomnici nad Popelkou - se zase soustředí na třídění odpadů. Radnice slibuje obyvatelům, že pokud budou dostatečně třídit, poplatky nezdraží, eventuálně je sníží.