Dny jako stvořené pro lyžaře začaly smrtí a zraněními v Krkonoších

Špindlerův Mlýn – Z výletu v Krkonoších se nevrátil dvaasedmdesátiletý turista. Při cestě na běžkách zkolaboval a zemřel. Je to (s výjimkou tragické nehody nákladní lanovky) první úmrtí na českých horách tuto zimu, ovšem hned dvě lyžařské nehody dnes skončily s vážnými následky. K oběma došlo rovněž v Krkonoších, těžká zranění utrpěli lyžař a mladý snowboardista. Na horách nyní začíná nejrušnější období – prodloužený víkend po pololetním vysvědčení a poté kolotoč jarních prázdnin. Na rozdíl od Vánoc již je kde lyžovat, otevírají se i malé sjezdovky bez umělého zasněžování. Tím opatrnější ale musí lyžaři být.

Dvaasedmdesátiletý běžkař z Německa zkolaboval před polednem nad Špindlerovým Mlýnem. „Do bezvědomí upadl na běžecké trati směrem na Klínové boudy,“ příblížil zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa. Muže se nejprve snažil zachránit jeho společník, potom i horští záchranáři. Poblíž místa kolapsu přistál také vrtulník, který se ale vrátil na základnu, po hodině snahy turistu oživit konstatoval přivolaný lékař smrt.

Pavel Jirsa z HS Krkonoše:

„Pokud jde o běžkaře, ti by měli rozhodně plánovat túry s ohledem na své síly, věk a zdravotní stav.“

Od začátku zimy – která ale dosud byla slabá a mnoho sjezdovek zůstávalo uzavřených – je to první úmrtí na lyžích. Již na konci listopadu ovšem zahynul ve Špindlerově Mlýně muž, s nímž se utrhla nákladní lanovka. Málo ovšem chybělo a počet úmrtí na horách mohl dnes vzrůst ještě více. Lyžování na sjezdovkách v Janských Lázních totiž sotva přežili dva lidé. Již krátce po otevření sjezdovek v devět ráno havaroval mladý lyžař – vyjel z tratě a narazil do stromu. „Náraz musel být skutečně prudký, protože hoch utrpěl zlomeninu stehna, poranění obratlů a také poranění plic,“ upozornil Pavel Jirsa. Později utrpěl těžká zranění snowboardista, kterého srazil jiný lyžař. Jejich střet vyšetřuje policie.

Aleš Hazuka a Michal Jemelka o lyžování v malých střediscích (zdroj: ČT24)

Hory se před prodlouženým víkendem bělají, otevřely i malé areály

Sněhová pokrývka sice není na českých horách tak tlustá, jako obvykle koncem ledna bývá, ale v provozu už jsou téměř všechny sjezdovky. Lyžuje se v největších areálech jako jsou Janské Lázně, Špindlerův Mlýn či Klínovec, ale i v těch nejmenších.

Lipenská lanovka
Zdroj: David Veis/ČTK

Na Šumavě je v provozu většina areálů a postupně se otevírají i dosud prázdné sjezdovky.  „V sobotu otevřeme lyžařům sjezdovku Střecha dlouhou 970 metrů, čímž zvýšíme počet nabízených sjezdovek na téměř sedm kilometrů,“ uvedl mluvčí lipenského skiareálu Jiří Falout. V průběhu týdne se otevřel areál Nové Hutě na Zadově, od pátku se zase začne lyžovat i ve Frymburku. Zadovská Kobyla, Kvilda či Horní Vltavice byly v provozu i v týdnech, kdy sníh mimo sjezdovky nebyl, současné mrazivé počasí tak lyžařům jen zlepšilo podmínky. V provozu jsou i všechny železnorudské skiareály, kromě sjezdovek Na Špičáku, kde se o víkendu otevře sjezdovka U Zalomeného, budou v provozu i menší areály Nad Nádražím, Weissova louka, Goldhof, Samoty či Belveder. „Všechny areály také nabízí večerní lyžování,“ uvedl Václav Šebelík ze železnorudského infocentra.

V Krušných horách byl v teplé první polovině ledna v provozu pouze Klínovec. Ten jezdí i nadále a na prodloužený víkend otevře další sjezdovky. Lyžaři budou moci zamířit také na Neklid, Bublavu, Klínů nebo do Telnice, kam bude o únorových víkendech a také na počátku března jezdit zvláštní vlak z Děčína. Lyžovat bude možné i na Bouřňáku. V provozu ale nebude celý areál, jeho provozovatel se dosud nedohodl s vlastníkem části pozemků na podmínkách, za kterých bude možné pustit vlek až na vrchol.

Lužické hory se letos zelenaly a od počátku roku zde nejezdil žádný vlek. V uplynulém týdnu se některé rozjely, ale podmínky stále nejsou příliš příznivé. Část sjezdovek zůstává zavřena i před prodlouženým víkendem, který pro vlekaře představuje jednu z mála příležitostí, jak si vynahradit ztracenou vánoční sezonu. „Ale u nás trvá týden, deset dnů, než sjezdovku vysněžíme natolik, aby se na ní dalo lyžovat,“ vysvětlil správce novoborského střediska Michal Adam, proč zůstává místní vlek mimo provoz.

Nový technický sníh padá i na sjezdovky v severočeském Javorníku.
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Lepší je situace na Ještědském hřbetu a v Jizerských horách, kde jsou v provozu všechna střediska. Na Ještědu se dlouho vůbec nelyžovalo, teď už je na sjezdovkách dostatečná pokrývka, aby bylo možné vyrazit alespoň na některé sjezdovky. Dvě trasy ale zůstanou i o víkendu uzavřené. „Slalomák se budeme snažit pustit v průběhu příštího týdne, do víkendu už to asi nezvládneme, teprve potom přesuneme techniku Pod lana. Budeme se snažit mít všechno v provozu příští víkend,“ poznamenal ředitel areálu Jan Svatoš. Více sjezdovek než v minulých týdnech by mělo být otevřeno v Bedřichově a na Tanvaldském Špičáku bude o víkendu lyžařům k dispozici celý areál.

Krkonoše prožívaly teplý začátek roku různě – v západní části v Harrachově či Rokytnici nad Jizerou byly v provozu pouze některé sjezdovky nebo se dokonce nelyžovalo vůbec, ve Špindlerově Mlýně a černohorsko-peckém resortu byly sjezdovky otevřené, byť jen s technickým sněhem. Na prodloužený víkend bude v provozu takřka vše, co má lana, některé černé sjezdovky – například ta harrachovská – ale zůstanou ještě uzavřené.

Příhodné podmínky pro lyžování panují v Orlických horách i pod nimi. Vedle větších středisek jako jsou Říčky, Deštné a Čenkovice-Červená Voda jsou v provozu i menší sjezdovky. „Dnes odpoledne zahajujeme provoz. Zasněžená je jak hlavní sjezdovka v délce 800 metrů, tak menší stometrová cvičná pro děti,“ řekl Zdeněk Vávra z lyžařského areálu Peklák u České Třebové, kde se letos ještě nelyžovalo. Méně nároční lyžaři mohou zamířit také na Přívrat.

image_541747
Zdroj: David Veis/ČTK

Téměř bez omezení lze lyžovat na Kralickém Sněžníku, o něco horší jsou podmínky v Jeseníkách. Tam, kde jsou sněžná děla, se lyžuje – a to i v nižších polohách – ale tam, kde nejsou, je na sjezdovkách stále málo sněhu. „V tomto mrazivém počasí se dá zasněžovat 24 hodin denně, provozovatelé toho využili. V Jeseníkách jsou v provozu všechna lyžařská střediska kromě Červenohorského sedla, které je závislé jen na přírodním sněhu. Vleky se tam tak ještě nerozjely,“ popsal náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš.

Události o lyžařských podmínkách o pololetních prázdninách (zdroj: ČT24)

Vybírat si z více středisek konečně mohou lyžaři i v Beskydech, kde byly dosud v provozu jen ojedinělé úseky sjezdovek. Nyní je v provozu většina skiareálů, byť většinou s omezením. „Ve středu večer se nám podařilo dosněžit jednu sjezdovku do perfektního stavu. V celodenním provozu včetně večerního lyžování tak máme jednu sjezdovku a dva vleky. Zasněžovali jsem pět dnů,“ uvedl provozní lyžařského střediska v Mostech u Jablunkova Jaroslav Bojko. Oproti minulým týdnům je to významná změna, až do tohoto pondělí zde totiž vleky stály. Před víkendem nepřišly dobré zprávy z Pusteven, kde bude o víkendu v provozu pouze jedna krátká sjezdovka, zatímco kilometrová Velká sjezdovka ještě zůstane zavřená. Naopak v Bílé, kde provoz neustal ani v první polovině měsíce, je už v provozu většina sjezdovek.

Na Vysočině najdou lidé upravené sjezdovky ve všech pěti okresech: Na Havlíčkobrodsku se bude od pátku lyžovat na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou a ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. V okrese Třebíč se rozjíždí středisko Jalovec u Číchova, v Jihlavě zůstane v provozu středisko Šacberk otevřené i v minulých týdnech, lyžovat se bude také v Brtnici, na Čeřínku, v Mrákotíně a Lukách nad Jihlavou. Na Žďársku mohou lyžaři zamířit do Dalečína, Svratky, Nového Jimramova, Velkého Meziříčí nebo Nového Města na Moravě.

Zatímco pro sjezdaře jsou podmínky příznivé, běžkaři jsou na tom hůře. Například v Beskydech leží na turistických trasách jen metr sněhu, ale i v Jeseníkách v kilometrové výšce není situace dobrá – leží zde asi pět centimetrů. V Krkonoších je možné vyrazit na hřebeny, naopak například v areálu u Horních Míseček jsou upravené pouze kratší trasy, zatímco například cesta na Benecko již může být komplikovaná.