Šampiony z Týniště letos porazili borci z Hranic

Hrubý Jeseník - Dvacátý ročník armádního přeboru Winter Survival vyhráli Viktor Novotný, Milan Wurst a Ivo Vrba ze 7. mechanizované brigády z Hranic na Přerovsku. Porazili tak loňské i předloňské vítěze z Muniční základny z Týniště nad Orlicí. Ti letos skončili na druhém místě. Bronzovou příčku obsadil 14. pluk logistické podpory Pardubice. Závod, který se řadí v podmínkách české armády mezi nejnáročnější, dokončilo 19 z 20 tříčlenných družstev. Letošní klání bylo těžší než kdy jindy. Kvůli nedostatku sněhu museli borci desítky kilometrů v drsném terénu absolvovat po svých - ale s lyžemi na zádech.

„První místo obsadili vojáci ze smíšeného družstva 7. mechanizované brigády, dva jsou z tankového praporu Přáslavic, jeden z lehkého motorizovaného z Bučovic. Měli dostatečný náskok v soutěži, ohrozit je nemohla ani poslední disciplína. Vojáci z Týniště byli druzí, na třetím místě se umístil 14. pluk logistické podpory Pardubice,“ oznámil mluvčí závodu Pavel Pazdera. Nejúspěšnějším zahraničním družstvem byl nakonec jeden ze dvou týmů z Německa, který se umístil na devátém místě.

Vítězům soutěže prý pomohla zejména perfektní příprava. „Letos jsme byli perfektně připraveni, umožnila nám to naše 7. mechanizovaná brigáda. Navíc jsme měli v terénu dobré přesuny, byla to naše největší výhoda, při které jsme nasbírali hodně bodů,“ řekl jeden z vítězných vojáků Viktor Novotný, který se Winter Survival zúčastnil potřetí. I podle něj byl letošní ročník náročnější než ty předchozí. Celou cestu museli totiž nést na zádech lyže, které kvůli nedostatku sněhu vůbec nevyužili. „Venku mrzlo, bylo minus deset a centimetr sněhu. Letos jsme se pohybovali do kopců i z kopců během. Absolvovali jsme tak zhruba 40 kilometrů,“ dodal Novotný. 

Do Jeseníků letos přijelo změřit síly šest desítek vojáků z Česka, Belgie, Polska, Rakouska a Německa. Ze závodu musel ve středu ráno odstoupit jeden ze dvou týmů Vojenské policie, jeden z jeho členů si zranil koleno. Vojáci mají vedle přesunu po horách za sebou i přespání v mrazivé přírodě. „V noci bylo kolem sedmi stupňů pod nulou. Nemohli si kvůli nedostatku sněhu udělat záhraby, spali ve spacácích pod celtami. Noc přečkali všichni v pořádku,“ uvedl mluvčí závodu.