Stromy na kolejích i silnicích předznamenaly víkend s extrémním větrem

Praha – Dvě nehody vlaků dnes ráno zkomplikovaly dopravu na železnici. Na trati mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem v okrese Praha-východ kolem půlnoci vykolejila lokomotiva nákladního vlaku. U Heřmanova Městce na Chrudimsku před sedmou hodinou ranní narazil osobní vlak do spadlého stromu a také vykolejil. Obě nehody se naštěstí obešly bez zranění. Stromy, ale také auta, jejichž řidiči v silném větru neudrželi řízení, blokovaly také silnice, na Vysočině během dne vyjížděli policisté ke 40 nehodám. Počasí, které panovalo, ovšem není nic proti tomu, co meteorologové očekávají, zejména na severu republiky má vát extrémně silný vítr s rychlostí přes 145 km/h.

Výstrahy platí od pátku do sobotního večera až nedělního dopoledne

Pro velkou část Česka platí výstraha ČHMÚ na vítr. Nejdůraznější platí pro Trutnovsko, Jesenicko a Frýdecko-Místecko, tedy horské regiony, kde bude rychlost větru vyšší než 145 km/h, a hrozí tak extrémní nebezpečí. Vysoký stupeň nebezpečí vyhlásili kvůli očekávanému silnému větru meteorologové na Jablonecku, Semilsku, Náchodsku, Rychnovsku, Šumpersku, Bruntálsku a celém Kraji Vysočina. Na Moravě a východní části Čech je potom výstraha na silný vítr s nižším stupněm nebezpečí. Kromě větru varují meteorologové také před silnou námrazou na Vysočině a v pásu pohraničních okresů na západě a severozápadě Čech od Tachovska po Ústecko a na Litoměřicku.

Ačkoli zřejmě nejsilnější bude vítr v sobotu, již během pátku si zejména řidiči vyzkoušeli, jak nepříjemná je jízda v silném větru. Na Vysočině, kde místy foukalo až stokilometrovou rychlostí, policisté během dne vyjížděli ke 40 haváriím. U Ždírce nad Doubravou tak havarovalo nákladní auto, další kamion skončil na poli u silnice mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem. „Dnešní nehody mají společného jmenovatele, řidiči v rozbředlém sněhu dostali smyk a vozidlo nezvládli,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Nehody se staly také na železnici, během dopoledne došlo hned ke dvěma. Příčiny havárie u Čelákovic jsou zatím nejasné a vyšetřují se. Následky byly odstraněny před devátou hodinou dopolední, osobní vlaky jezdící v tomto úseku do té doby nahradily autobusy.

Nehoda na Chrudimsku se stala u zastávky Kostelec u Heřmanova Městce a souvisela s počasím – vítr vyvrátil 25metrový smrk. „Osobní vlak jedoucí z Přelouče do Prachovic narazil do spadlého stromu a pak vykolejil. Obešlo se to bez zranění, výši škod zatím neznáme,“ uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce. Na trať byla nasazena náhradní autobusová doprava, i tady byl provoz obnoven kolem deváté hodiny.

Počasí komplikovalo dopravu na silnicích i kolejích (zdroj: ČT24)