Radniční domy bez užitku chátrají, Praha z nich chce luxusní bydlení

Praha - Sestěhování magistrátních úředníků do Škodova paláce před osmi lety mělo Praze ušetřit miliony. Blok historických radničních domů u Staroměstského náměstí je ale od té doby opuštěný. Pronajmout se podařilo jen jediný z nich, ostatní bez užitku chátrají. Teď vedení města přišlo s novým plánem - budovy chce přestavět na luxusní bytové domy. Opoziční politici ale investici v řádu stamilionů považují za mrhání veřejnými penězi.

Pronájem desítky historických budov ve vlastnictví města měl přinést do rozpočtu stamiliony. „Počítalo se s velkými příjmy, které měly pokrýt vysoký nájem Škodova paláce,“ říká předseda pražské organizace SNK ED Jiří Witzany. Palác si město pronajalo na dvacet let, zaplatí za něj více než čtyři a půl miliardy korun.

V kuloárech se mluví o tom, že s blokem domů, kterému se přezdívá špalíček, tehdejší vedení městské administrativy spíše čachrovalo, než že by se ho snažilo pronajmout. Většina budov zeje i po osmi letech prázdnotou. „Podařilo se pronajmout Budovu v Platnéřské ulici, která slouží jako hotel,“ uvedl mluvčí magistrátu Jakub Stadler.

Teď chce magistrát domy radničního bloku, kromě jediného, nejcennějšího domu U Minuty, předělat na luxusní byty. Z pronájmu si slibuje tučné příjmy. O bydlení přímo v srdci Prahy je totiž obvykle velký zájem. „Byty v historickém centru máme a vždy, když soutěžíme nový nájem, tak se přihlásí hodně zájemců,“ potvrzuje radní pro obecní majetek Eva Vorlíčková.

Sestěhováním úředníků do Škodova paláce zatím Praha neušetřila (zdroj: ČT24)

Podle Ondřeje Ševců z Národního památkového ústavu domy kdysi k bydlení sloužily, a tak by jejich zpětná přestavba neměla být problém. „Byť byly přestavěny pro kancelářské účely, ta reversibilita je možná,“ řekl.

Opoziční politici ale nápad města investovat do rekonstrukce bytů považují za nesmysl. „Město by se určitě do takového projektu nemělo pouštět, zejména v situaci, kdy samo nemá na vlastní základní investiční akce,“ myslí si Witzany.

Podle vedení magistrátu se peníze na rekonstrukci najdou, alespoň z části by ji mohla zaplatit chystaná privatizace obecních bytů na Černém Mostě, ve Vysočanech a v dalších čtvrtích.

Vydáno pod