Celý den hoří kladenská pekárna, dohasit ji se podaří asi až v sobotu

Kladno – Hasiči celý den bojovali s požárem, který ráno vypukl v pekárně na okraji Kladna, jež patří belgické skupině La Lorraine. Večer ho dostali pod kontrolu, dohašování jim ale potrvá celou noc. Osm lidí se nadýchalo kouře, šest z nich převezli záchranáři do nemocnice. Na místě před lokalizací zasahovalo patnáct hasičských jednotek v dýchací technice, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Ovzduší v okolí pekárny kontroluje chemická laboratoř.

K požáru pekárny La Lorraine vyjeli kladenští hasiči v devět ráno. Postupně se na okraj největšího středočeského města sjelo patnáct jednotek. Odpoledne ale ještě neměly plameny pod kontrolou, uvedla mluvčí hasičů Lenka Kostková. Změnilo se to až kolem osmé večer. Po lokalizaci část hasičů odjela, zbytek ale pokračuje v práci. Podle mluvčí se bude oheň dohašovat celou noc, v sobotu teprve začne vyšetřování příčin.

Požár vypukl ve staré dvoupatrové budově, která spojuje vrátnici a novou část pekárenského areálu s obřím mrazákem. Ředitel české pobočky belgických pekáren Josef Láska upozornil, že se oheň z budovy, ve které začal, nedostal. „Díky profesionálnímu zásahu hasičů se podařilo uchránit od poškození novou budovu velkokapacitního mrazicího skladu a také většinu důležitých výrobních prostor,“ řekl Josef Láska.

Požár se neobešel bez zranění. Záchranáři postupně ošetřili osm lidí, kteří se nadýchali kouře. „U většiny z nich se jednalo o podráždění očí, dýchacích cest a někteří si stěžovali na dušnost,“ uvedla mluvčí záchranné služby Tereza Vojtová. Šest lidí převezli záchranáři do nemocnice na další vyšetření.

O požáru byl informován kladenský magistrát a na místě zasahuje také chemická laboratoř, která monitoruje ovzduší, policie i záchranná služba. Hasiči zasahují v dýchací technice a pomáhají jim termokamery.