Plzeňský kraj shání peníze na technické vzdělávání, založil nadační fond

Plzeň – Více středoškoláků a vyučených s technickým vzděláním chce mít Plzeňský kraj. Založí proto nadační fond na jeho podporu. Kromě kraje by do něj měly přispívat i největší podniky, které v kraji jsou. Z fondu bude kraj platit učňům a studentům stáže nebo nákup strojů a pomůcek.

Zdeněk Mlnařík o podpoře technického vzdělávání v Plzeňském kraji (zdroj: ČT24)

Řada podniků se potýká s nedostatkem odborných pracovníků a kritizuje stát, že dostatečně nepodporuje technické obory. Situaci chce zvrátit Plzeňský kraj prostřednictvím nadačního fondu, který zakládá. „V rámci rozpočtu Plzeňského kraje je tam přímo určen milion korun jako základ,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Struček (ČSSD). Další peníze by měly přidat samotné strojírenské podniky. Firmy také poskytnou mistry odborného výcviku. Strojírny budou také nadále nabízet stáže.

Peníze, které se ve fondu sejdou, využijí školy k nákupu nových přístrojů – stejných jako se používají v praxi. Střední školy a učiliště očekávají, že díky zvýšení úrovně vzdělávání naleznou jejich absolventi snáze práci. „Chtěl bych, abychom byli napřed před firmami. Aby žáci, když přijdou, mohli firmě přinést něco nového,“ nastínil ředitel klatovské střední průmyslové školy Jiří Dio.

Do fondu chce vedení kraje získávat také evropské dotace. Financování oborů pak hejtmanství plánuje od roku 2015.

Zatímco technické obory se kraj snaží podpořit, zejména některá řemesla zkomírají. Ohroženo je řeznictví, učňů je velmi málo a školy se bojí o svoji budoucnost. „Když škola tři roky nenabere do oboru žáky, potom se vymazává z rejstříku škol,“ upozornil ředitel klatovské potravinářské a zemědělské školy Vladislav Smolík. Obor navíc ohrožuje i nestálost absolventů – část z nich nakonec v oboru nepracuje, další jdou do Bavorska, kde jsou přinejmenším dvojnásobné platy.