Pražská zákoutí přestanou zapáchat, dostanou chlorominovou lázeň

Praha – Nejenom oku, ale i nosu by měla lahodit staropražská zákoutí. Městská rada vyčlenila tři miliony korun na zostřený úklid: vytipovaná místa, kam nejenom psi, ale i lidé často chodí močit, nebo dokonce zvracet a vychází z nich potom nelibý zápach, Pražské služby každý den umyjí chloraminem. Magistrát by také chtěl ulice zaplnit veřejnými toaletami, právě jejich nedostatek totiž je jednou z příčin znečistění. Proti tomu se ale postavila radnice Prahy 1, podle jejího starosty je v centru města toalet dost.

Speciální čištění objednala Praha na patnácti místech v centru, na které si lidé nejčastěji stěžují kvůli zápachu – například okolí staroměstského kostela sv. Mikuláše, podchod pod Wilsonovou ulicí u Státní opery nebo Kamzíkova ulice za Stavovským divadlem. „Bude se to dělat denně, když dovolí klimatické podmínky, včetně sobot a nedělí,“ uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Výjimkou mají být pouze dny, kdy bude méně než -3 stupně Celsia.

Řidčeji než každý den nemá cenu úklid zapáchajících zákoutí dělat, tvrdí lidé, kteří ho zajišťují. Zejména v noci totiž Pražané ani turisté neváhají ulevit si v tmavých zákoutích, a tak to v nich ráno zase vypadá, jako by se neuklízelo.

Toalety – problém pro památkáře?

Podle vedení města by situaci mohly zlepšit nové veřejné toalety. Těch v centru Prahy není mnoho a ty, které jsou k dispozici – například v metru – často zavírají příliš brzy, kolem deváté večer. „Vytipováváme místa, kde by bylo možné nonstop veřejné toalety otevřít,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Že takové opatření funguje, vědí například v Amsterdamu, kde jsou snadno dostupné toalety na každé větší křižovatce.

V centru Prahy je to ale problém, plány magistrátu narazily na radnici Prahy 1. Podle ní je ve skutečnosti toalet dost. „Síť vináren, kaváren, restaurací je natolik hustá, že na každých 20 metrech narazíte na místo, kde je možné vykonat potřebu standarním způsobem,“ poukázal starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Takové toalety, jako jsou Amsterdamu, by podle něj vadily památkářům a navíc by se musely vytvořit kanalizační přípojky.

Nejenom zápach trápí velká města

Nejenom Praha, ale i další velká města v Česku mají potíže s udržováním čistoty ulic. Kromě lidí, kteří neváhají vykonat potřebu na asfalt, představují potíž odpadky. V některých zákoutích vznikají bezmála skládky, jinde se odpadky válejí po ulicích. „Na vině je narůstající cena za skládky a odpady. Mnoho lidí to řeší tím, že nám to vysypávají na veřejné plochy,“ upozornil ředitel TSK Moravská Ostrava a Přívoz Petr Smoleň.

V Třinci kvůli odpadkům v ulicích a také projevům vandalství vznikla dokonce instituce inspektora pořádku a čistoty. Tomu mohou lidé posílat stížnosti a přímo na webu města potom sledovat, zda již došlo k nápravě.