Pacovské gymnázium unikne sloučení, převezme ho město

Pacov - Pacov na Pelhřimovsku převezme pod svou správu místní víceleté gymnázium. Chce tak zamezit jeho sloučení s dalšími školami a zabránit odlivu více než stovky studentů do větších měst. Přestože převzetí školy výrazně zatíží rozpočet města, peníze se podle radnice vrátí místním podnikatelům a provozovatelům služeb.

Víceleté Gymnázium v Pacově se podle posledních záměrů kraje Vysočina mělo sloučit s Obchodní akademií a gymnáziem ve 25 kilometrů vzdáleném Pelhřimově. Původně chtěl kraj školu dokonce zcela zrušit, s tím ale nesouhlasili žáci ani jejich rodiče.

„Naše zastupitelstvo se jednomyslně dohodlo, že tuto střední školu v Pacově, jakožto jedinou regionální střední školu, chceme udržet,“ sdělil Lukáš Vlček (nestr.), starosta Pacova. Výdaje na platy učitelů nebo na pomůcky zaplatí stát, město se ale bude muset postarat o provoz budovy. „Je to částka cca 1,5 milionu korun, která ten náš rozpočet nad rámec zatíží,“ dodal Vlček. „Městská gymnázia jsou např. v Praze, ale v kraji Vysočina je to možná pionýrský čin,“ říká Miroslav Pech, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Kraje Vysočina. Podle Pacova je ale důležité studenty ve městě udržet, a to i kvůli místním podnikatelům.

Město začne školu zřizovat od 1. ledna 2015. Šestileté pacovské gymnázium tak bude muset přestat konkurovat místní základní škole. „Chceme tyto vztahy, které vy nazýváte konkurenční, převést na vztahy kooperační,“ uvedl Josef Novák, ředitel Gymnázia Pacov. „Spolupráce bude muset být těsnější, než je v současné době,“ dodal Vlček, starosta Pacova. Kromě znaku na budově, hlavičkových papírů nebo úředních razítek se tak podle starosty města i ředitele školy na gymnáziu nezmění prakticky nic.

Gymnázium v Pacově zachrání město (zdroj: ČT24)