Facebook smazal účet iniciativě Žít Brno - na žádost magistrátu

Brno - Mezi brněnským magistrátem a iniciativou Žít Brno se rozhořela další rozepře. V noci na sobotu totiž zmizely z Facebooku stránky hnutí, které v poslední době upozorňuje na údajně pochybné aktualizace územního plánu města. Za smazáním profilu, který měl asi 17 tisíc fanoušků, stojí brněnský magistrát.

Místo stránky nekrolog

Brněnský magistrát prostřednictvím vedoucího marketingového a ekonomického oddělení Jakuba Geislera zablokoval facebookový profil Žít Brno. Učinil tak pomocí žádosti, které Facebook vyhověl. Iniciativa proto přišla s alternativou, kterou představuje stránka Žít Brno RIP.

Komentář nabízí na svém profilu aktivista Matěj Hollan. Upozorňuje na díl pořadu Troublemaker, který se zabýval změnami brněnského územního plánu. Právě to prý mohlo být údajně jedním z důvodu „odvetné“ akce magistrátu.

Vyjádření Žít Brno naleznete ZDE

Náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) o tom, že někdo usiloval o zrušení facebookového profilu Žít Brno, podle svých slov nevěděl. „Já osobně bych takovou reklamu aktivistům nedělal,“ uvedl Kotzian pro ČT. „Budu se pana primátora ptát, proč jsme o tom jako další představitelé města nevěděli,“ dodal náměstek. Sám primátor Roman Onderka (ČSSD) je až do 14. února na dovolené.

„Nepřijde mi to úplně nejchytřejší. Kdo seje vítr, sklidí bouři,“ komentoval zrušení profilu Žít Brno další náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Ani on o aktivitě magistrátního právníka, který zřejmě o smazání zažádal, nevěděl. „Mohla to být jeho iniciativa bez vědomí primátora,“ doplnil Pospíšil.

Jednání aktivistů napojených na skupinu Žít Brno (třeba v souvislosti s připomínkováním územního plánu a k tomu vzniklého portálu mampripominky.cz) hodnotí Pospíšil jako protizákonné. „Některá fakta tam prezentovaná jsou vysloveně lživá,“ uvedl náměstek s tím, že nad to všechno portál pravidelně ucpává schránky například všech členů rady města.

Komentář Facebooku k možnosti obnovení účtu
Zdroj: ČT24/lupa.cz

Facebook umožňuje nahlásit porušování:

  • autorských práv
  • ochranné známky
  • jiné zdůvodněné problematiky