ÚOHS brzdí zakázky

Ústecký kraj – Antimonopolní úřad řeší nejvíce stížností na veřejné zakázky ve své historii. Rozhodnutí trvá úředníkům měsíce a mezitím prověřované projekty stojí. To se nelíbí starostům. Chtějí změnit zákon tak, aby rozhodování o sporných zakázkách uspíšil.

Silnice, která už neměla zažít letošní zimu, se rozpadá. Statik starostku Terezína varoval, že může být hůř. „Když to zmrzne a pak povolí, může se stát, že se to propadne,“ prohlásila starostka Terezína Růžena Čechová (SNK ED). Rozbitou cestu používají nejen místní, ale i turisté. Vede totiž k terezínskému památníku, který ročně navštíví 230 tisíc lidí.

Opravy silnice už měly začít. Jenomže místo dělníků ji pět měsíců – celou stavební sezonu – řešil antimonopolní úřad. O padesát kilometrů dál zase děčínští důchodci čekají na rekonstrukci domova pro seniory. Správní řízení kvůli napadené soutěži trvalo 14 měsíců. „Dnes je velký problém něco vysoutěžit,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). S tím však mluvčí ÚOHS Martin Švanda nesouhlasí: „My se v každém případě, který se k nám dostane, snažíme rozhodnout v co nejkratší době.“

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Úřad na ochranu hospodářské soutěže řeší skoro třikrát víc stížností než před čtyřmi lety. Podle jeho úředníků firmy o zakázky mnohem víc bojují. Řada stížností je ale městům natruc. „Využívají možnosti podat návrh k úřadu jenom proto, aby zakázku nějakým způsobem zbrzdili,“ potvrdil Martin Švanda.

Zástupci Ústeckého kraje začali s poslanci vyjednávat o změně zákona. Antimonopolní úřad by podle nich měl mít striktně daný termín na rozhodnutí. „Úředník musí rozhodnout žádost, kterou dostane, a nikdo nekouká, jestli těch žádostí má pět, nebo dvacet,“ myslí si primátor Děčína František Pelant (ČSSD) a Oldřich Bubeníček dodává: „Já bych byl pro 30 úředních dnů.“

Antimonopolní řad už přijal na sto nových zaměstnanců, aby vyřizování zrychlil. Chce také prosadit vyšší kauce pro stěžovatele.