Za první „dánskou“ noc v Praze našli policisté pět mladých opilců

Praha – Nejméně pět mladých lidí z Dánska, kteří se opili a navíc neměli v pořádku doklady, přistihla v noci pražská policie. 19mladík pak skončil na záchytce, měl v krvi skoro tři promile alkoholu. K větším výtržnostem ale nedošlo. Mladí Dánové tráví stejně jako loni v Česku zimní prázdniny, policie proto kontroluje restaurace, kde se mládež baví. Pomáhají jim při tom i čtyři dánští kolegové.

Před nedělní půlnocí začaly kontroly vytipovaných pražských restaurací, kde se policisté obávali výtržností. První část až ze šesti tisíc mladých Dánů, kteří chtějí navštívit Prahu, přijela během dne a brzy zamířili do restaurací. Organizátoři výprav do Česka zdůraznili, že studenti dostanou barevné náramky, které odliší jejich věk a barmani budou vědět, zda jim mají nalévat. Sami dánští studenti uvedli, že budou pít s mírou. Nakonec ale policie v noci zaznamenala několik incidentů.

Prvního opilého mladíka přistihli policisté krátce před půlnocí v jedné z restaurací poblíž Staroměstského náměstí, ve které se údajně projevoval příliš hlučně. Devatenáctiletý Dán nadýchal necelé tři promile. Venku s ním potom hovořili dánští policisté, kteří se jej snažili přimět, aby se choval slušně. Mladík ale napadal české policisty, kteří ho nakonec odvezli na záchytku. Nejméně čtyři další opilí cizinci byli v podnicích na Václavském náměstí, přiblížil mluvčí policie Tomáš Hulan. „Narazili jsme na dva mladistvé, kteří byli pod vlivem alkoholu,“ doplnil Hulan. Podrobné informace o kontrolách bude mít policie během dopoledne.

V první skupině, která přijela z Dánska do Prahy, bylo nejméně 1 800 mladých turistů z Dánska a také Švédska. Jsou ubytovaní v minimálně třech hotelech. Další část studentů má přijet v úterý. Pro potřeby studentů rezervovaly cestovní agentury jedenáct restaurací, barů a klubů, mezi nimi například Karlovy lázně nebo Duplex. Mladí Dánové by se měli bavit také ve vodním parku v Čestlicích.

Policie, ale například i dánské velvyslanectví se zaměřily na výpravy přijíždějící během jarních prázdnin do Prahy po loňských incidentech. Tehdy opilí studenti demolovali bary i hotely a prali se mezi sebou i s policií. Nakonec šest z nich policie zadržela, desítky mladých turistů skončily v nemocnici kvůli nadměrné konzumaci alkoholu.