Lampy v Hradci Králové stály jmění a ještě svítí špatně

Hradec Králové - V Hradci Králové se přou kvůli osvětlení centra města. Podle odborníků jsou nové lampy až desetkrát předražené. Radnice se hájí tím, že do veřejné zakázky na opravu ulic a náměstí nemohla zasáhnout a musela respektovat dílčí ceny vítěze, který byl jinak celkově nejlevnější. Lampy navíc svítí špatně a město je musí nechat opravit.

Drahé pouliční lampy v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Dukelskou třídu a náměstí 28. října osvětluje 20 nových lamp. Jedna vyšla na 120 tisíc korun. „Reálná cena může být deset, dvanáct, patnáct tisíc, ale nikdy ne 120 tisíc. V žádném případě. Je to minimálně desetkrát předražené,“ řekl ČT autorizovaný projektant osvětlení a zároveň předseda občanského sdružení Světlo pro Hradec Jaroslav Kott. Vítěz tendru, firma Sovis, se hájí: „Dodali jsme světla přesně podle projektu a v souladu s nabídkovou cenou,“ prohlásil ředitel firmy Petr Smola. 

Město tvrdí, že do dílčích cen světel, které vítěz tendru nabídl, zasáhnout nesmělo. „My nemůžeme hodnotit jednotlivé položky, my musíme hodnotit cenu jako celek, nic jiného nám zákon o veřejných zakázkách neumožňuje,“ uvedl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). 

Marvanová je pro změnu zákona

Za pravdu mu dává i budoucí náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Zákon podle ní nedovoluje část zakázky výherci vzít a zadat jinému, levnějšímu. I kdyby dílčí ceny byly jakkoliv podezřelé. „Právní úprava by se měla změnit, protože někdy vede k neracionálnímu nakládání s veřejnými prostředky,“ myslí si Marvanová. „Když se zjistí, že by část zakázky bylo možné pořídit levněji, tak by to zákon měl umožňovat,“ dodala.

Lampami se zabývá i policie. V trestním oznámení se hovoří o podezření z podvodu a další trestné činnosti. Mluvčí Ivana Ježková potvrdila, že věc je ve stádiu prověřování. „Trestní oznámení jsme přijali. Týká se nestandardního vybavení a osvětlení rekonstruovaných prostor na náměstí 28. října a v okolních ulicích,“ uvedla mluvčí. 

Oprava náměstí za téměř 100 milionů korun skončila na konci prosince. Rekonstrukce náměstí a ulic začaly v létě 2012 a od začátku je provázely problémy. Opravené náměstí má novou dlažbu, vznikla na něm fontána a vodoteč, prostor dostal nový mobiliář a osvětlení.