Přepište učebnice – Sněžka měří 1603 metrů, vrchol je v Polsku

Vrchlabí – Krkonošská hora Sněžka měří podle zjištění geodeta 1603,30 metru nad mořem. 1602 metrů nad mořem, uváděných v mapách, je výškou trigonometrického bodu umístěného na Sněžce, skutečný vrchol hory je výš. Informoval o tom mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

„Každému návštěvníkovi Sněžky je na první pohled jasné, že to není nejvyšší bod hory,“ uvedl k výšce 1602 metrů KRNAP na svém facebooku. Na Sněžce jsou totiž různé kamenné útvary.

„Podrobným proměřením byl určen nejvyšší bod Sněžky v nadmořské výšce 1603,30 metru. Tento bod se nachází na polském území u kaple svatého Vavřince přibližně 3,5 metru od státní hranice,“ popsal geodet Vladimír Hlavsa ze společnosti Geodézie Krkonoše, který měření prováděl. Hlavsa o měření informoval Zeměměřický úřad, který by nově zjištěnou skutečnost měl promítnout do svých dat.

Krkonoše - Sněžka
Zdroj: Pavel Musil/KRNAP

Ředitel Geodézie Krkonoše Josef Erben potvrdil, že Hlavsa úřad informoval. „Celá Česká republika je naskenovaná laserscanningem, tím pádem si mohou udělat svůj postup na zpracování dat na tom vrcholu Sněžky a vyhodnotit je,“ řekl Erben. Pokud by měření úřadu údaje potvrdilo, tak by se změna zanesla do takzvaného státního mapového díla. „To jsou mapy, které obhospodařuje stát. U soukromých či firemních subjektů vydávajících mapy by záleželo na nich, zda tu změnu zaregistrují a uvedou ji,“ řekl Erben.  

Údaj o nejvyšší nadmořské výšce se již v minulosti několikrát měnil. Záleželo především na tom, zda se údaj počítal od hladiny Jaderského, či Baltského moře. „Dnešní standardy pracují s Baltským mořem,“ podotkl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Pokud by se ale příslušnost hory určovala podle vrcholu, je Sněžka polská hora. nejvyšším čistě českým kopcem by byla s 1555 metry nedaleká Luční.

Podle geodetů to ale není nic výjimečného. Podobný problém může mít až třetina českých hor. Před pár lety se kvůli tomu měnilo třeba pořadí na druhém a třetím místě když Luční hora přerostla Studniční o rovný metr.

Sněžka je významnou dominantou východní části Krkonoš a z vrcholu je rozsáhlý panoramatický rozhled. Na Sněžku vede nová lanovka, pořízená za více než 300 milionů korun. Zařízení je však dosud v provozu pouze do mezistanice na Růžovou horu.