Kvůli obří solární elektrárně šetří radnici Duchcova policie

Duchcov (Teplicko) - Radnici Duchcova na Teplicku vyšetřuje policie. Existuje totiž podezření, že tamní úředníci porušili zákon, když povolili výstavbu obří fotovoltaické elektrárny v nedaleké Moldavě na Teplicku. Loni na jaře ve sloučeném řízení úřad rozhodl o umístění stavby a zároveň vydal stavební povolení. Jenže Moldava nemá schválený územní plán a stavební úřad tedy neměl rozhodnutí vydat. Trestní oznámení kvůli zneužití pravomoci chystá také Česká inspekce životního prostředí.

„V řízení chyběly důležité podklady, jako jsou výjimky z ochrany zvláště chráněných živočichů a rostlin a potřebná stanoviska a souhlasy z hlediska ochrany Natura 2000,“ vysvětluje Jana Moravcová, ředitelka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Odbor hospodářské kriminality Ústeckého kraje už případ prověřuje, potvrdil policejní mluvčí Daniel Vítek.

Nejedná se přitom pouze o jediné sporné povolení, které duchcovský úřad vydal. Stejně tak povolil i stavbu připojení k fotovoltaice v délce několika kilometrů. V obou případech už kraj zahájil přezkoumání rozhodnutí.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„Obě tato územní rozhodnutí byla vydána přesto, že obec nemá platný územní plán,“ tvrdí mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Nebudu se v té věci někomu svěřovat

Pod oběma dokumenty je podepsána vedoucí stavebního úřadu Městského úřadu Duchcov Květuše Kvasničková. Tajemnice úřadu i sama Kvasničková vyjádření odmítly. „Já vám k tomu nemohu vůbec nic říct a nebudu se ani v té věci někomu svěřovat,“ odmítá komentář Kvasničková.

Budoucnost stavebních povolení má v současnosti v ruce krajský úřad. Může je zrušit, vrátit zpátky stavebnímu úřadu v Duchcově nebo řízení ukončit bez rozhodnutí.

Připojení k fotovoltaice
Zdroj: ČT24