Slavný Dodge Laurela a Hardyho se zabydlel na Jindřichohradecku

Nová Bystřice - Muzeum automobilových veteránů v Nové Bystřici na Jindřichohradecku se sice na své otevření chystá až v létě, už teď ale přivítalo další unikát. Poprvé v historii dorazil do České republiky legendární automobil Dodge slavné dvojice komiků Laurela a Hardyho, který majitelé získali přímo z amerického filmového studia.

Americký čtyřválec s třílitrovým obsahem z modelové řady označené číslem 25 se objevil v několika filmech, například v Půlnoční hlídce, kde se proměnil v policejní auto. Později začal chátrat, chyběly náhradní díly, a proto zamířil do depozitářů filmového studia. Odtud ho sběratelé získali, lodí přepravili do Evropy a teď dovezli na jih Čech.

Do muzea vznikajícího v bývalé textilce se nastěhovaly další čtyři desítky unikátních veteránů. Většina z nich je z dvacátých let. „Tehdy nastal přerod karoserie z kočárů do automobilů,“ přiblížil autor muzea aut Pavel Janouš.

Muzeum vzniká v bývalé textilce

Radnice pro historická auta uvolnila bývalou továrnu, kterou za 7 milionů koupila od konkurzního správce. Výroba se v textilce zastavila před osmi lety, nikdo pak areál nechtěl. Na stavební úpravy povolali radní učně z Jindřichova Hradce. Mají tady odborný výcvik, přitom výrobní areál postupně mění ve výstavní sály.

Radnice tak ušetřila statisíce korun, škola na zhruba rok zajistila pro studenty praxi. Projekt automobilového muzea přesto spolyká přes dva miliony korun. Město i sběratel ale doufají, že muzeum přitáhne do Nové Bystřice další turisty.

Slavný Dodge Laurela a Hardyho se zabydlel na Jindřichohradecku (zdroj: ČT24)