Peníze na opravu silnice do Úholiček už kraj hledá víc než tři roky

Praha - Přes 3,5 roku je uzavřená cesta z Úholiček do Velkých Přílep u Prahy. V červenci 2010 se sesunula její podpěrná zeď a silnice se propadla. Lidem v obcích dochází trpělivost, objížďka je totiž dlouhá 8 kilometrů. Středočeský kraj, který je majitelem silnice, přiznává, že na opravu nemá peníze.

Lidé z Úholiček, Velkých Přílep a dalších obcí musí místo složitě objíždět. Cesta se jim prodloužila až o deset minut. Propadlé silnici se vyhýbají i autobusy, které se v Úholičkách navíc musí složitě otáčet.

Oprava sesunuté zdi a poškozené silnice by měla stát podle odhadů deset milionů korun. Obec, která na opravu přispět chce, by mohla poskytnout necelé čtyři miliony. Zdejší radnice proto už nechala zpracovat projektovou dokumentaci, rozpočet a vyřídila stavební povolení. „Tyto podklady jsme předali na kraj. Bohužel ani potom se neděje nic,“ uvedla starostka Úholiček Terezie Kořínková (STAN).

Nepomohla ani jedna miliarda korun, kterou si kraj před třemi lety půjčil na rekonstrukce cest od stavebních firem. Peníze nezbyly ani loni, kdy dalo hejtmanství na opravy silnic v kraji 622 milionů. „Kraj provádí takové rekonstrukce silnic, na které má zpracovanou kompletní projektovou dokumentaci a má na ně peníze. Obě tyto podmínky splněny nejsou,“ řekl mluvčí středočeského krajského úřadu Michal Schuster.

Peníze na opravu silnice do Úholiček už kraj hledá víc než tři roky (zdroj: ČT24)