Podezřelý předmět u Parama zastavil na dvě hodiny vlaky i auta

Pardubice – Kolem pardubického Parama nejezdily dvě hodiny vlaky ani auta. Omezení se týkalo i pardubické MHD. Trať i státní silnici na Chrudim uzavřeli policisté kvůli nálezu podezřelého předmětu u rafinerie. Nakonec však pyrotechnici vyloučili, že by to mohla být bomba z druhé světové války.

Uzavírka klíčové silniční tepny – silnice I/37 propojující Hradec Králové a Chrudim – včetně výluky pěti linek MHD a přerušení provozu na chrudimské trati mezi Pardubicemi a Medlešicemi vypuklo po třetí hodině odpoledne. Dělníci při výkopových pracech u Parama nalezli podezřelý předmět. Protože hrozí, že jsou v oblasti nevybuchlé bomby z druhé světové války, zavolali policii. Její pyrotechnik ale nakonec poplach odvolal. „Zjistil, že se nejedná o minu nebo součást letecké pumy,“ ubezpečil pardubický policejní ředitel Radek Malíř.

Před rokem, kdy v Paramu probíhala sanace zamořeného území, celé Pardubice s napětím čekaly, zda se v areálu nenajde bomba z druhé světové války. V roce 1944 provedli spojenci na Pardubice několik náletů, při kterých především na průmyslovou oblast dnešního Parama spadlo na 1 600 pum. Nakonec se ani tehdy žádná nenašla.