Zámek v Přerově n. L. patří rozhlasu a chce ho kraj. Připadne církvi?

Přerov nad Labem (Nymbursko) – Soud bude muset rozetnout spor o zámek v Přerově nad Labem. Hlásí se k němu hned čtyři strany – Český rozhlas, kterému zatím patří, Středočeský kraj, na který by chtěl ČRo zámek převést, stát, který zámek převedl na rozhlas v roce 1993, a husitská církev, která na něj vznesla restituční nárok. Církev tvrdí, že byl převod neplatný, protože v té době již byl majetek nárokovaný církvemi blokován.

Církve už se soudí o platnost převodů některých pozemků na obce v 90. letech, nyní se chystá soud i kvůli zámku v Přerově nad Labem. Stát je jediný, jehož se vracení majetku týká. Místo toho, co dnes patří například krajům, obcím nebo – v případě přerovského zámku – Českému rozhlasu, mají církve dostat peníze. V případě zámku ale není jasné, zda byl jeho převod ze státu na rozhlas v roce 1993 v pořádku.

O tom, čí je – a bude – přerovský zámek, tak bude muset rozhodnout soud. Pokud konstatuje, že byl převod protizákonný, určí za jeho staronového vlastníka stát – a ten ho zřejmě převede na husitskou církev. V opačném případě zůstane rozhlasu, ale ne nadlouho, ČRo ho chce převést na Středočeský kraj. „Záměr Českého rozhlasu prodat zámek v Přerově nad Labem nadále trvá, v tuto chvíli ale Český rozhlas nevede jakákoli jednání,“ uvedla mluvčí ČRo Tereza Krásenská.

Kraj počítá s tím, že za zámek zaplatí deset milionů. V minulosti uvažoval rozhlas také o prodeji zámku soukromému zájemci za dvojnásobnou cenu, obchod se však nepodařil. Vedení kraje to potěšilo. „Pro kraj by bylo ideální, aby zámek sloužil veřejnosti, aby z toho nebyla soukromá rezidence,“ poukázal radní pro kulturu Zdeněk Štefek (KSČM).

Kromě Středočeského kraje se o zámek zajímá obec – ta by chtěla okolní pozemky, kde chce vybudovat chodníky, parkoviště a park. Musí ale počkat na nového majitele. Než soud o vlastnictví rozhodne, bude trvat minimálně dva roky.

Lucie Rosí o sporu o zámek v Přerově nad Labem (zdroj: ČT24)