Napadení manželé z Duchcova požadují u soudu odškodnění

Ústí nad Labem - Finanční kompenzaci bude u soudu požadovat manželský pár z Duchcova, který loni v květnu napadla a brutálně zbila pětice útočníků. Mezi obžalovanými je i jeden mladistvý, jednání je proto neveřejné. Útok vyvolal protiromské nepokoje, ve městě několikrát demonstrovali pravicoví extremisté. Krajský soud v Ústí nad Labem začal kauzu projednávat dnes, podle soudkyně by rozsudek mohl padnout už v pátek.

Řízení probíhá s vyloučením veřejnosti, protože jedním z obžalovaných je nezletilý, jemuž bylo v době útoku 16 let. Soud za dveře vykázal i matky dvou obžalovaných a při příjezdu chlapce nechal vyklidit chodbu, aby ho nikdo nemohl identifikovat. Podle obžaloby měl být ale právě tento nejmladší útočník tím nejbrutálnějším.

Poškození k soudu nedorazili, vypovídat budou zítra. Jejich advokátka Klára Kalibová řekla, že manželé mají dodnes velmi silné psychické trauma a po útočnících budou požadovat finanční odškodné. Jeho výši zatím nespecifikovala.

Žalobce viní útočníky z těžké újmy na zdraví, některé z pokusu o tento čin, výtržnictví a nejmladšího z útočníků i z nebezpečného vyhrožování. Manželskému páru údajně vyhrožoval také ve chvíli, kdy je odvážela sanitka do nemocnice. Mladíkovi hrozí až šestileté vězení.

Rasový motiv útoku vyšetřování neprokázalo. Podle Kalibové ale čin rasistický byl. „V konkrétním případě se jednalo o rasistický útok. Poškození tvrdí, že v každém národě jsou rasisté, nicméně nelze zde uplatňovat kolektivní vinu,“ řekla Kalibová.

Rvačka se stala v Duchcově loni v noci ze 17. na 18. května. Útoku předcházela potyčka u jedné z duchcovských restaurací, kde nejmladší z obžalovaných společně s dalším mladíkem chtěli ukrást kolo. Mladší z mužů podle obžaloby na kolo nasedl a chtěl odjet, ale nevšiml si, že je připoutané lankem, a upadl.

Když chtěl majitel kolo zvednout, mladíci na něj zaútočili. „Oba obvinění jej fyzicky napadli, a to prudkým úderem pěstí do obličeje, až spadl na zem. Dále ho kopali nohou do různých částí těla, především do hlavy, a to takovou silou, že mu způsobili zlomeninu loketní kosti levé ruky, kterou se kryl, zlomeninu nosu, vymknutí předního zubu, hematomy v obličeji a pohmožděniny hlavy, končetin a trupu,“ píše státní zástupce v obžalobě.

O dvě hodiny později podle spisu vyvolal mladistvý útočník konflikt s manželským párem v nedaleké ulici Bratří Čapků. Mladík pak téměř dvoumetrovou větví na muže zaútočil. Poté se k němu přidali další tři útočníci a brutálně napadli i manželku zbitého muže. Dvě ženy ji strhly na zem, opakovaně jí tloukly hlavou o zem, bily pěstmi do obličeje, a když zakročil starší muž, kopla ji jedna z útočnic znovu do obličeje.

Případ ale vzbudil zájem veřejnosti až v okamžiku, kdy se objevil videozáznam. Celý incident totiž natáčel strážník městské policie. Služebna byla hned ve vedlejší budově, strážník ale za celou dobu nevyšel ven, aby napadeným pomohl. Následovala série protiromských demonstrací, při jedné z nich bylo zraněno několik policistů i protestujících.